Papa petak 27. listopada proglasio danom molitve i posta za mir: Neka oružja utihnu, neka se čuje vapaj za mir siromaha, naroda, djece.

Na kraju redovne opće audijencije srijedom papa Franjo se osvrnuo na ono što se događa u Palestini i Izraelu te pozvao vjernike svih vjera na dan posta i pokore koji će se održati 27. listopada. Rat poništava budućnost, neka oružje utihne, neka se čuje vapaj mira za siromahe, naroda, djece, rekao je Papa koji je ponovno izrazio i blizinu napaćenoj Ukrajini, objavio je Vatican News.

Dan molitve, posta i pokore za mir najavio je papa Franjo za petak 27. listopada. Razlozi su strah od onoga što se događa u Svetoj Zemlji i drugim ratnim žarištima u svijetu. Na kraju redovne opće audijencije srijedom, Papine su se misli okrenule onome što se događa u Palestini i Izraelu: „Broj žrtava raste, a situacija u Gazi je očajna. Molim da se poduzme sve što je moguće kako bi se izbjeglo humanitarnu katastrofu“.

Ono što zabrinjava Franju jest moguće širenje sukoba „dok su mnoge ratne fronte već otvorene u svijetu“.

„Neka oružja utihnu, neka se čuje vapaj za mir siromaha, naroda, djece. Rat ne rješava nijedan problem, već samo sije smrt i uništenje. Povećava mržnju, širi duh osvete. Rat briše budućnost“, istaknuo je Papa u svom apelu na kraju opće audijencije srijedom.

“Molim vas, braćo i sestre”, ponovio je, “nastavimo moliti za mir u svijetu, posebno u napaćenoj Ukrajini”, o kojoj se više ne govori, ali gdje se “drama nastavlja”.

Zato je uputio vjernicima poziv da „stanu na samo jednu stranu u ovom sukobu: na stranu mira“, molitvom i punim predanjem. Papa je stoga odlučio proglasiti dan molitve, koji će se održati sljedećeg petka, 27. listopada u Bazilici svetog Petra u 18 sati. Poziv je također upućen „braći i sestrama različitih kršćanskih vjeroispovijesti, pripadnicima drugih vjera i onima kojima je na srcu mir“. Zahtjev za priređivanje sličnih inicijativa protegnut je također na sve partikularne crkve, piše Vatican News.

Uz 45. godišnjicu od izbora svetog Ivana Pavla II. na Petrovu stolicu, koja je obilježena u ponedjeljak, 16. listopada, papa Franjo je u pozdravu poljskim hodočasnicima podsjetio da je „tijekom njegova pontifikata poziv da se otvore vrata Kristu odjeknuo velikom snagom. To je urodilo plodom kako u osobnim obraćenjima tako i u društvenim promjenama u mnogim zemljama koje su do tada bile zatvorene za Krista.“

U sklopu pozdrava talijanskim vjernicima pozvao je vjernike da nastave moliti za mir u svijetu, osobito u napaćenoj Ukrajini „o kojoj se više ne govori“, ali koja i dalje proživljava dramu.

Označeno u