Papa: Potrebno je pratiti duhovni život svećenika i ne tolerirati dvoličnost

Primivši u audijenciju sudionike generalnoga kapitula Kongregacije slugā Paraklita u subotu 24. lipnja, papa Franjo je podsjetio kako staviti se u službu Kristu u njegovim svećenicima znači također dijeliti poseban put pročišćenja kojim Crkva prolazi zbog drama zlostavljanja, izvijestio je Vatican News.

Duhovni život svećenika ne jača kada se čuvaju forme i prišivaju zakrpe, nego kada inicijativu prepustimo Duhu Svetomu. On je taj koji vodi obraćenje i sklad u životu svećenika. Dvoličnosti ne treba tolerirati nego iznijeti na svjetlo, na svjetlo Duha. Samo nas on ozdravlja od nevjernosti, istaknuo je papa Franjo susrevši se sa sudionicima generalnoga kapitula Slugu Paraklita, kongregacije čija je karizma biti uz svećenike u teškoćama kako bi onima koji su primili sakrament reda pružili svaku moguću i razboritu uslugu.

Poziv je, dakle, Slugā Paraklita da se stave u službu Kristu u njegovim svećenicima. U sadašnjem trenutku, dodao je Papa, to znači također zajedno sudjelovati na posebnom putu pročišćenja kojim Crkva prolazi zbog drama zlostavljanja. Citirajući dio govora koji je održao 7. ožujka 2019., na susretu s rimskim klerom, papa Franjo je također istaknuo da nas grijeh uništava, te bolno doživljavamo ponižavajuće iskustvo kada, kako je rekao, mi sami ili netko od naše braće svećenika ili biskupa padne u ponor bez dna poroka, korupcije ili, još gore, zločina koji uništava život drugih.

„U takvoj situaciji, biti ‘sluge Paraklita’ traži od vas da svoj život posvetite praćenju svećenika i posvećene braće, pružajući svakomu put askeze, obraćenja te duhovne obnove i obnove zvanja. U duhu i u stilu milosrdnoga Samarijanca budite uz tu subraću, dijeleći s njima život i svakodnevnu molitvu“, istaknuo je Papa.

Rimski je biskup potom objasnio da biti blizu subraći u teškoćama znači također pomoći ponovno uspostaviti sklad. „Uključite ih, iznad svega, u zajednicu, molitvenu zajednicu koja će pomoći ponovno pronaći sklad života koji kriza zvanja uvijek ugrozi. Dok se suočavate s brojnim vidicima tog problema, potičem vas da produbite duhovnost ispravljanja, polazeći od potrebe za pročišćenjem, u službi svetosti pastirā naroda Božjega“, dodao je.

Neka vam Duh Sveti pomogne svakoga gledati Isusovim očima, njegovom ljubavlju i njegovom nježnošću, rekao je na kraju papa Franjo, izvijestio je Vatican News.

 

Označeno u