Papa u bolnici Gemelli. Rezultati kontrole dobri; budan je i samostalno diše Vatican Media

Papa u bolnici Gemelli. Rezultati kontrole dobri; budan je i samostalno diše

U priopćenju koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, liječnički tim izvještava o stanju pape Franje nakon laparotomije i plastične operacije trbušne stijenke s umetanjem protetskoga materijala.

Papa je u dobrom općem stanju i mirno je proveo prvu noć nakon operacije

Medicinsko osoblje koje prati Papin postoperativni tijek izvještava da je papa Franjo proveo mirnu noć te da se uspio dugo odmoriti; dobroga je općeg stanja, budan je i diše samostalno. Rutinski kontrolni pregledi su dobri. Tijekom cijeloga dana pridržavat će se potrebnoga postoperativnog odmora – izvijestio je Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, danas, nakon laparotomije i plastične operacije trbušne stijenke s protezom kojoj je Papa bio podvrgnut jučer, 7. lipnja, u bolnici Gemelli.

Papa je obaviješten o izrazima blizine i naklonosti

Papa je obaviješten o porukama blizine i naklonosti koje su stigle u posljednjih nekoliko sati te izražava svoju zahvalnost, tražeći istodobno da se nastavi moliti za njega – stoji također u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Brojni su, naime, izrazi naklonosti i blizine prema Papi, sa željama za brzi oporavak, očitovani pismima, brzojavima, putem Twittera: od predsjednika Talijanske Republike Sergia Mattarelle do Bijele kuće, od biskupskih konferencija, predstavnika svijeta politike i kulture do jednostavnih vjernika, među kojima i malih pacijenata Dječje bolnice Bambino Gesù koji su za Papu napravili niz crteža. Najdirljiviji je jedan koji prikazuje Svetoga Oca na bolničkom krevetu, a iza prozora stoji četvero djece s natpisom: „Ne boj se, mi smo s tobom“. U potpisu stoje imena Giorgio, Mia, Samuel i Chiara.

Riječi kirurga

O Papinom je dobrom stanju, samo nekoliko sati nakon kirurškoga zahvata, izvijestio dr. Sergio Alfieri, ravnatelj Odjela za abdominalne i endokrine metaboličke medicinske i kirurške znanosti, koji je operirao Svetoga Oca ovom prilikom, ali i u srpnju 2021. kada je kirurški zahvat bio potreban zbog divertikularne stenoze.

Sveti je Otac dobro, budan je, priseban i već se našalio upitavši: kad je treća operacija? – rekao je dr. Alfieri mnoštvu novinara okupljenih na konferenciji za novinare održanoj sinoć u bolnici Gemelli.

Postoperativni tijek trajat će nekoliko dana – priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a dr. Alfieri je jučer objasnio da je za operaciju kojoj je podvrgnut papa Franjo obično potrebno 5 – 7 dana oporavka, ali budući da je riječ o pacijentu u 87. godini života, bit će poduzete sve potrebne mjere opreza.

Označeno u