Papa: U središtu svećenikova života je ljubav

Papa Franjo primio je u četvrtak, 4. travnja u Apostolskoj palači u audijenciju predstavnike triju papinskih zavoda: Pio Brasiliano, Pio Latinoamericano i Messicano, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

U svom govoru predstavnicima latinoameričkog, brazilskog i meksičkog papinskog zavoda (Pontificio Collegio Pio Latinoamericano, Pontificio Collegio Brasiliano i Pontificio Collegio Messicano) koji je Sveti Otac pripremio i koji je predan nazočnima Papa je iznio svoje razmišljanje o, kako je rekao, „središnjoj temi života svećenikâ a to je ljubav“.

Ljubav, prva ljubav, je ono što nas je sve ovdje okupilo, a održati je živom naša je glavna obveza. Svaki poziv rađa se iz ljubavi izabranja. Kao i svakog čovjeka, Bog nas je pozvao da budemo njegova djeca i, među njima, nam je povjerio poseban zadatak koji nas više približava njemu: darivati se za druge. Oni su naš smisao postojanja, cilj naše ljubavi, jer u njima vršimo službu koju Gospodin od nas traži, kaže se u Papinom govoru.

Svaki muškarac, svaka žena, svako dijete u mojim su očima ud tog mističnog tijela čija je glava Krist. Djelovati in persona Christi znači biti prava slika Isusa, to znači učiniti sebe „Veronikom“ za svako lice, za svaku suzu. Kako? Brišući ih svojim svećeničkim haljinama. Ponajprije molitvom, prikazujući svaku konkretnu situaciju Bogu prisutnome: „Gospodine, evo onaj koga ljubiš, trpi“ (usp. Iv 11, 3).

Nadalje, nastavio je Papa, požrtvovnim, euharistijskim prinosom čitavog našeg bića. Kad nam Isus kaže: „Možete li piti čašu koju ću ja piti?“ (Mt 20, 22), ne traži puku teoretsku raspoloživost za mučeništvo, nego radikalno prihvaćanje činjenice da smo ovdje zato da vršimo njegovu volju i odreknemo se vlastite. Naše učenje, naš rad i naš odmor, svaka odluka, bila vitalna ili svakodnevna, sve je u funkciji te službe, kaže se u Papinom govoru predstavnicima latinoameričkog, brazilskog i meksičkog zavoda.

Kao treće, s poniznošću, znajući da sam na putu, da mi je potrebna ta molitva, i to čak i više nego onima kojima sam pozvan služiti. Samoga je Gospodina, u smrtnoj muci, tješio anđeo (usp. Lk 22, 43). Ne podcjenjujte snagu zagovora onih koje je Bog postavio na vaš put: vaših odgojiteljâ, vaše subraće svećenika, ljudi iz vaše najbliže okoline. Ukratko, uzdajte se u molitve svih članova Božjeg naroda i ne zaboravite moliti za njegove pastire i za mene, istaknuo je Papa te pripadnike triju zavoda povjerio zaštiti Majke Božje Gvadalupske.

Označeno u