Papa u tweetu o iskorištavanju rada maloljetnika. Upozorenje UNICEF-a

Povodom Svjetskoga dana borbe protiv iskorištavanja dječjega rada, papa Franjo je u poruci objavljenoj na Twitteru potaknuo da se ne štede napori kako bi se ukinulo zlo dječjega rada.

Povodom Svjetskoga dana borbe protiv iskorištavanja dječjega rada, papa Franjo je u poruci objavljenoj na Twitteru potaknuo da se ne štede napori kako bi se ukinulo zlo dječjega rada. Djeca su nada, napisao je Sveti Otac, nemojmo dopustiti da bude izbrisana!

Brojna djeca, umjesto da dobiju dostojno obrazovanje, iskorištavaju se podvrgnuta ropskom radu. Neka se ne štede napori kao bi se ukinulo zlo dječjega rada! Djeca su nada; nemojmo dopustiti da bude izbrisana! – snažan je apel međunarodnoj zajednici koji je papa Franjo uputio putem tweeta sa svojega računa @Pontifex danas, na dan obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv iskorištavanja dječjega rada, piše Vatican News.

Riječ je o pojavi zabrinjavajućih razmjera, na što upozorava i UNICEF (Fond Ujedinjenih naroda za djecu) koji izvještava o globalnoj prisutnosti 100 milijuna mladih ljudi koji su od početka pandemije svedeni na siromaštvo. Osim toga, rast stope dječjega siromaštvo prouzročio je veći rizik dječjega rada. Prvi je put od 2000. godine, naime, broj djece uključene u tu vrstu iskorištavanja porastao na otprilike jedno dijete od njih deset u svijetu. Oko 50% te djece vrlo je mlado i uključuje se u opasne poslove koji mogu prouzročiti fizičke i emotivne posljedice – upozorava UNICEF.

Označeno u