Papa upozorio svećenike da koriste liturgijsko ruho u skladu s vremenom i da ne propovijedaju predugo

Papa Franjo susreo se u četvrtak 9. lipnja sa sicilijanskim svećenicima i biskupima u Vatikanu te im, između ostaloga, poručio da koriste liturgijsko ruho u skladu s vremenom i da ne propovijedaju predugo, izvještava KNA.

Papa Franjo se izjasnio protiv svećeničke liturgijske odjeće od prije Drugog vatikanskog koncila. „Ma, gdje smo?“, upitao je poglavar Crkve o haljinama ukrašenima čipkom i svećeničkim šeširima, odnosno biretima. U obraćanju sicilijanskim svećenicima i biskupima pozvao je da se konačno prilagode, „šezdeset godina nakon Koncila“. Franjo je svoju kritiku temeljio na fotografijama liturgijskih službi na Siciliji, na kojima je vidio da su neki svećenici nosili pretkoncilsku liturgijsku odjeću.

Papa je preferiranje ruha od prije liturgijske reforme Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) usporedio s „bakinom čipkom“. Ovo se ponekad nosi baki u čast, rekao je Franjo. Lijepo je odati počast baki, „ali bolje je slaviti Majku, Svetu Majku Crkvu, onako kako bi Majka Crkva htjela da se slavi“. Liturgijske obnove Koncila moraju prevladati nad tim.

Osim toga, Franjo je upozorio svećenike da ne propovijedaju predugo. „Zapamtite da nakon osam minuta pažnja nestaje a ljudima je potrebna supstancija”. Propovjednici bi okupljenima u nedjeljnoj propovijedi trebali dati misao ili sliku koju će ponijeti sa sobom, koju mogu koristiti tijekom cijelog tjedna. Papa je osudio propovijedi koje motiviraju vjernike da „izađu na cigaretu pa se vrate“. Ne treba pričati o „svemu i ničemu“, rekao je Sveti Otac, a prenosi KNA.

Označeno u