Papa uputio videoporuku povodom 15. međucrkvenog susreta u Brazilu

U videoporuci koju je objavila Panamazonska crkvena mreža (REPAM), a koju je poslao u prigodi otvaranja 15. međucrkvenog susreta koji se u održava Rondonópolisu, u Brazilu, do 22. srpnja, papa Franjo je ponovno istaknuo da se Crkva, poput rijeke, uvijek mora kretati jer se na taj način „osjeća snažnom”, prenosi Vatican News.

Na skupu sudjeluje 1500 predstavnika iz cijele zemlje, uključujući i autohtone narode koji se bore za zaštitu teritorija od raznih oblika špekulacije na štetu okoliša.

„Ako voda u rijeci ne teče, postaje močvarna i kvari se. Kada Crkva izlazi, hodi, osjeća se snažnijom“, riječi su pape Franje iz videoporuke koju je objavila Brazilska biskupska konferencija, a prenijela Panamazonska crkvena mreža (REPAM), u prigodi otvaranja 15. međucrkvenog susreta bazičnih crkvenih zajednica 18. srpnja.

Okupljeno 1500 predstavnika bazičnih zajednica

Papa je ohrabrio tu inicijativu izražavajući potpunu suglasnost s temom susreta – „Crkva koja izlazi“, te potaknuo da se nastavi rad za Crkvu koja nije nikada skrivena. Na skupu, koji završava 22. srpnja, sudjeluje 1500 predstavnika bazičnih crkvenih zajednica iz cijeloga Brazila, osim redovnikā i redovnicā, voditeljā organizacija povezanih s Katoličkom Crkvom, te drugih kršćanskih vjeroispovijesti i duhovnih stvarnosti, društvenih i narodnih pokreta. Osim toga, na skupu sudjeluje i 63 biskupa. Riječ je o susretu kojemu je svrha očitovati vrjednovanje aktivnosti laika, kao i bogatstva koje proizlazi iz kulturne raznolikosti. To je, osim toga, i prilika za podupiranje kritike u odnosu na društveno-gospodarski model usredotočen na beskrupulozno iskorištavanje prirodnih resursa.

Narodna kultura

Na skupu su posebno istaknuti tipični elementi autohtonih zajednica, posebno quilombolasa, ljudi koji žive od obiteljske zemljoradnje ili se nalaze u privremenim kampovima, zatim ribari, gradski radnici, žene obrtnici, migranti i doseljenici koji brazilsko stanovništvo čine miješanim. Izaslanstva predstavnika sjeverne, sjeveroistočne, srednjozapadne, južne i jugoistočne regije spomenuta su vezano za njihove biome: Amazonija, Caatinga, Cerrado, Pantanal, Pampa i Atlantska šuma kao i za njihovu povijesnu sklonost borbi i narodnom otporu. Biskup Rondonópolis-Guiratinge, mons. Mauricio Jardim, spomenuo se svojega prethodnika Juventina Kesteringa, koji je preminuo prošle godine. U njegov je spomen bio izložen veliki transparent s jednom od njegovih amblemskih rečenica: „Zdravlje bolesnima, radost žalosnima i nada obeshrabrenima“, piše Vatican News.

Označeno u