Papa: Zdravlje obitelji odlučno je za Crkvu i za svijet

Papa Franjo primio je danas u Vatikanu u audijenciju upravitelje i djelatnike rimske policije, osoblje središnje zdravstvene uprave te članove njihovih obitelji

Obitelj je prva zajednica u kojoj se podučava i uči ljubiti – kazao je Sveti Otac prisutnima i nastavio – To je također povlašteno okružje u kojem se podučava i uči vjera, uči se činiti dobro. Vjera, ljubav i činjenje dobra uče se jedino u dijalektu, obiteljskom dijalektu, a u drugom se jeziku ne razumiju – istaknuo je Papa i ponovio – Uče se u dijalektu, obiteljskom dijalektu.

Zdravlje obitelji odlučno za budućnost svijeta i Crkve
Dobro zdravlje obitelji – nastavio je papa Franjo – odlučno je za budućnost svijeta i Crkve uzimajući u obzir brojne izazove i teškoće koje se pojavljuju u svakodnevnom životu. Zapravo, kad susretnemo gorku stvarnost, kad osjetimo bol, kad se pojave iskustva zla ili nasilja, u obitelji, u njezinu zajedništvu života i ljubavi moguće je sve razumjeti i nadvladati.

Sama obitelj, kao i svaka ljudska stvarnost, obilježena je trpljenjem, o čemu svjedoče brojni dijelovi Svetog pisma: Kajinovo bratoubojstvo nad Abelom, svađa između Abrahamovih sinova i žena, Izak i Jakov, tragedije koje pogađaju Davida, Tobijina trpljenja, Jobova patnja – napomenuo je Sveti Otac podsjećajući da je i Sveta obitelj iskusila bolna proturječja, kao što je bijeg Marije i Josipa u Egipat s malim Isusom. Marija je promišljala o svim tim iskustvima u svom srcu; a Isus, Sin Božji i sin Marijin, sa svoje strane vidi, čuje, trpi i raduje se, doživljavajući u svom srcu nestalnosti s kojima se susreću ljudi: Petrova punica koja je ležala bolesna u krevetu, Marta i Marija koje su oplakivale smrt brata Lazara, udovica iz Naina koja je izgubila sina jedinca, stotnik koji je bio kušan teškom bolešću onih koji su mu dragi.

Slijedeći Isusov primjer, i Crkva na svom svakodnevnom putovanju poznaje tjeskobe i napetosti obiteljī, generacijske sukobe, obiteljsko nasilje, ekonomske teškoće, nesigurnost posla – rekao je papa Franjo i nastavio – Svakodnevno odražavajući evanđelje, Crkva je vođena Duhom Svetim da bude blizu obiteljima, kao suputnik, posebno onim obiteljima koje prolaze kroz neku krizu ili proživljavaju neku bol, ali i da bi ukazala na krajnji cilj gdje će smrt i bol zauvijek nestati.

Obitelj je mjesto nježnosti
Na životnom nas putu Isus nikad ne napušta: sve ljude slijedi i prati milosrđem, a na poseban način obitelji koje posvećuje u ljubavi – istaknuo je Sveti Otac – Njegova se prisutnost očituje putem nježnosti, milovanja te majčina, očeva i djetetova zagrljaja. Obitelj je mjesto nježnosti – kazao je Papa te potaknuo – Molim vas, nikad nemojte izgubiti nježnost. Ovom dobu manjka nježnosti, potrebno ju je ponovno pronaći, a obitelj nam može pomoći u tome. Iz tog se razloga Bog u Svetom pismu očituje kao otac, ali i kao majka koja skrbi te se saginje kako bi podojila i nahranila.

Crkva nas, kao brižna majka, uči da ostanemo čvrsti u Bogu koji nas ljubi i podržava – napomenuo je papa Franjo i nastavio – Polazeći od tog temeljnog nutarnjeg iskustva, moguće je doći do toga da odolimo svim suprotnostima i nestalnostima života, agresijama svijeta, nevjernostima te vlastitim i tuđim grješkama. Jedino ako polazimo od tog čvrstog nutarnjeg iskustva, možemo biti sveti u ustrajnosti dobra koje zahvaljujući Božjoj milosti pobjeđuje svako zlo – rekao je Papa.

U obitelji učimo kako moliti
Vjera se također predaje u obitelji – kazao je Sveti Otac i nastavio – Tu učimo kako moliti: ponizna molitva, jednostavna i istodobno otvorena za nadu, praćena radošću, onom istinskom, koja proizlazi iz sklada među ljudima, iz ljepote bivanja zajedno i uzajamne potpore na našem životnom putu, pritom svjesni svih svojih ograničenja.

Prvi građanski odgoj dobiva se u obitelji
Vrijeme u kojem živimo prožeto je dubokim promjenama – napomenuo je papa Franjo – To proživljavate stalno u svojem poslu, i u istragama i na ulicama, osobito u gradu poput Rima. Obiteljsko vam iskustvo pomaže također tako što vam daje ljudsku ravnotežu, mudrost, temeljne vrijednosti. Dobra obitelj prenosi i građanske vrijednosti, odgaja nas da se osjećamo dijelom društvenog tkiva, da se ponašamo kao odani i pošteni građani. Nacija ne može podnijeti ako obitelji ne izvrši tu zadaću. Prvi se građanski odgoj dobiva također dijalektu, u obitelji – zaključio je Sveti Otac.