Papina molitvena nakana u ožujku posvećena „mučenicima našeg vremena“

Papa Franjo traži molitve za „mučenike našeg vremena“ u mjesecu ožujku te se u objavljenoj video-poruci prisjeća priče jednog muslimanskog udovca i mučeništva njegove kršćanske žene koja se suprotstavila teroristima, piše Vatican News.

Predstavljajući molitvenu nakanu, Papa u poruci dijeli priču za koju kaže da je „odraz današnje Crkve“ i „priča malo-poznatog svjedoka vjere“. Naime, Sveti Otac govori o udovcu kojega je upoznao prilikom posjeta izbjegličkom kampu na Lezbosu. Muškarac, musliman, ispričao je priču o tome kako su teroristi tražili od njegove žene, koja je bila kršćanka, da baci raspelo na tlo. „Ona to nije učinila, a oni su joj prerezali grkljan preda mnom”, rekao je čovjek Papi.

Papa Franjo napominje da taj čovjek „nije zamjerao“, već je umjesto toga bio „usredotočen na primjer ljubavi svoje supruge, ljubavi prema Kristu koja ju je dovela do prihvaćanja i vjernosti do smrti“. Sveti Otac ističe da će među nama uvijek biti mučenika te da je „to znak da smo na pravom putu“ jer je hrabrost i svjedočenje mučenika „blagoslov za sve“. Papa u poruci ističe: „Rečeno mi je da danas ima više mučenika nego na početku kršćanstva“.

Stoga papa Franjo poziva sve vjernike na molitvu za one koji riskiraju svoje živote za Evanđelje diljem svijeta, „za mučenike našega vremena, Kristove svjedoke“, da „prožmu Crkvu svojom hrabrošću i misionarskom snagom i da budu otvoreni milosti mučeništva“.

Papina svjetska molitvena mreža ovoga je mjeseca pripremila video-poruku u suradnji s Papinskom zakladom Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN). U priopćenju koje prati ovomjesečnu molitvenu nakanu, Papina svjetska molitvena mreža napominje da je samo u 2023. ACN primio izvješća u 40 zemalja o osobama koje su ubijene ili otete zbog svoje vjere. Nigerija je postala zemlja s najvećim brojem ubojstava. U Pakistanu, u biskupiji Faisalabad, napadnute su crkve i domovi kršćana u Jaranwali, a u Burkini Faso katolici u Débéu protjerani su iz svog sela isključivo zbog svoje vjere.