Papina molitvena nakana za kolovoz posvećena Svjetskom danu mladih

U videosnimci koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža, molitvena nakana pape Franje posvećena je nadolazećem Svjetskom danu mladih u Lisabonu, da taj susret pomogne mladima krenuti na put, svjedočeći Evanđelje svojim životom.

U videosnimci mladi postavljaju pitanja: zašto su u Crkvi samo starije osobe; zašto je geslo Svjetskog dana mladih „Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39) te koja su Papina očekivanja od Svjetskog susreta mladih.

Na to posljednje pitanje Sveti Otac odgovara kako bi htio u Lisabonu vidjeti „sjeme budućeg svijeta”, odnosno „svijet u kojem je ljubav u središtu, u kojem možemo osjetiti da smo braća i sestre. U ratu smo, potrebno nam je nešto drugo. Svijet koji se ne boji svjedočiti Evanđelje. Svijet s radošću, jer ako kršćani nemaju radosti, nismo vjerodostojni, nitko nam ne vjeruje”.

Papa isto tako objašnjava kako Crkva nije klub za starije osobe, no nije ni klub mladih. Ako se Crkva pretvori u nešto samo za starije osobe, umrijet će, poručuje Papa. Stoga su upravo potrebni mladi.

Na kraju videosnimke, mladi izgovaraju molitvenu nakanu: „Pomolimo se da Svjetski dan mladih u Lisabonu pomogne nama mladima da krenemo na put, svjedočeći Evanđelje vlastitim životom”.