Papina operacija trajala tri sata i prošla bez komplikacija

Laparotomija i plastična operacija trbušne stijenke s protezama kojoj je papa Franjo bio podvrgnut u srijedu 7. lipnja u ranim poslijepodnevnim satima u Poliklinici Gemelli protekla je „bez komplikacija“ i trajala je „tri sata“, izvijestio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, prenoseći najnovije informacije o Papinoj operaciji, javlja IKA.

Tiskovni ured Svete Stolice je u srijedu ujutro pojasnio kako je operacija postala nužna „zbog hernije koja uzrokuje rekurentne, bolne i pogoršavajuće subokluzivne sindrome”.

U priopćenju je ravnatelj Bruni izvijestio kako će hospitalizacija pape Franje trajati nekoliko dana „kako bi se omogućio normalan postoperativni tijek i potpuni funkcionalni oporavak”.

Operativni zahvat izveo je tim profesora Sergija Alfierija koji je Papu operirao i prije dvije godine. Kirurg Alfieri je nakon operacije izvijestio da je Sveti Otac dobro, budan je i sabran te da se već našalio.

Liječnik Alfieri na brifingu je rekao novinarima da je operacija prošla bez komplikacija i da se očekuje da će se Papa potpuno oporaviti u uobičajenom roku za takvu intervenciju.

Potvrdio je da kirurški zahvat nije bio hitna operacija. „Da je bio hitan slučaj, intervenirali bismo jučer kad je došao u bolnicu na zakazanu CT pretragu“, rekao je.

„Operacija i opća anestezija prošli su bez komplikacija“, rekao je dr. Alfieri, kazavši da je Sveti Otac dobro reagirao.

Odgovarajući na pitanja novinara, dr. Alfieri je rekao da hospitalizacija za takvu operaciju obično traje od pet do sedam dana. Istaknuo je da će zbog dobi pape Franje „poduzeti sve mjere opreza“ i odlučiti u nadolazećim danima kako upravljati njegovim oporavkom nakon operacije.

Dr. Alfieri je ponovio da i tijekom ovog zahvata i prošlog, 2021. godine, nije pronađeno ništa maligno, niti su otkrivene druge patologije ili bolesti.

Dr. Alfieri je izjavio da „Sveti Otac nikada nije imao problema” s općom anestezijom, „ni danas ni prije dvije godine“.

Glasnogovornik Bruni informirao je da su sve Papine audijencije obustavljene do 18. lipnja.

Brojni biskupi diljem svijeta pozvali su u srijedu na molitvu za Papu.

 

Označeno u