Papina poruka mladima za V. obljetnicu postsinodalne pobudnice „Christus vivit“

U prigodi pete obljetnice postsinodalne pobudnice „Christus vivit“, u ponedjeljak Velikog tjedna, 25. ožujka, papa Franjo uputio je svoju poruku mladima.

Poruku objavljenu na vatican.va, prenosimo u cijelosti.

Dragi mladi,

Krist je živ i želi da ti budeš živ! Ta sigurnost uvijek čini moje srce preplavljenim radošću, a sada me nadahnjuje da vam napišem ovu poruku, pet godina nakon objave apostolske pobudnice Christus vivit, ploda skupštine Biskupske sinode koja je imala za temu: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.

Iznad svega, želio bih da vam moje riječi budu izvor obnovljene nade. U današnjem svijetu, obilježenom tolikim sukobima i tolikom patnjom, pretpostavljam kako se mnogi od vas osjećaju obeshrabreno. Stoga bih zajedno s vama želio krenuti od navještaja koji je temelj naše nade i nade cijelog čovječanstva: „Krist je živ!“

Ovo ponavljam svakome od vas pojedinačno: Krist je živ i ljubi vas beskrajnom ljubavlju. Na njegovu ljubav prema vama ne utječu vaši propusti ili pogreške. On je dao svoj život za tebe, pa u svojoj ljubavi prema tebi ne čeka da budeš savršen. Pogledajte njegove ruke raširene na križu i „dopustite da budete spašeni uvijek iznova“. Hodajte s njim kao s prijateljem, primite ga u svoj život i dopustite mu da podijeli s vama sve radosti i nade, probleme i borbe ovog vremena u vašem životu. Vidjet ćete kako će put pred vama postati jasniji i da će vaše poteškoće biti mnogo manje opterećujuće, jer će ih on nositi s vama. Zato se svakodnevno molite Duhu Svetome koji vas „sve dublje uvlači u Kristovo srce, da možete rasti u njegovoj ljubavi, njegovom životu i njegovoj snazi“.

Kako silno želim da ovaj navještaj dopre do svakoga od vas, da ga prihvatite kao živog i istinitog u svojim životima i osjetite želju podijeliti ga sa svojim prijateljima! Jer ste primili veliko poslanje: pred svima svjedočiti radost koja se rađa iz prijateljstva s Kristom.

Na početku svog pontifikata, na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru, potaknuo sam vas da se čuje vaš glas! Hagan lio! Napravi „nered“! Danas vas još jednom molim: neka se vaš glas čuje! Naviještajte, ne toliko riječima nego svojim životom i srcem, istinu da je Krist živ! I na taj način pomognite cijeloj Crkvi dići se i krenuti uvijek iznova nositi njegovu poruku cijelom svijetu.

Dana 14. travnja 2024. obilježit ćemo 40. obljetnicu prvog velikog okupljanja mladih koje je, usred Svete godine Otkupljenja, bilo sjeme budućih Svjetskih dana mladih. Na kraju te jubilarne godine 1984., Sveti Ivan Pavao II. predao je križ Svjetskog dana mladih mladima i dao im misiju da ga nose cijelom svijetu kao znak i podsjetnik da će samo u Isusu, raspetom i uskrslom, naći spas i iskupljenje. Kao što dobro znate, to je bio običan drveni križ, a ne raspelo, upravo zato kako bi nas podsjetilo slaviti pobjedu uskrsnuća, trijumf života nad smrću. Svakome je rečeno: „Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego je uskrsnuo“ (Lk 24,5). Vidite Isusa na isti način: kao živog i preplavljenog radošću, pobjednika nad smrću, prijatelja koji vas voli i želi živjeti u vama.

Samo na taj način, u svjetlu njegove prisutnosti, vaše će se sjećanje na prošlost pokazati plodnim, naći ćete hrabrosti u sadašnjosti i biti spremni suočiti se s nadom budućnosti. Pronaći ćete slobodu koja vam je potrebna prenijeti povijest svojih obitelji, svojih baka i djedova, svojih roditelja i vjerskih tradicija svojih zemalja te zauzvrat biti vođe sutrašnjice, „obrtnici“ budućnosti.

Pobudnica Christus vivit plod je Crkve koja želi ići naprijed zajedno: slušanjem, dijalogom i stalnim razlučivanjem volje Gospodnje. Zato su prije više od pet godina, u pripremi Sinode o mladima, mnogi od vas, iz raznih dijelova svijeta, bili zamoljeni iznijeti vlastita nadanja i očekivanja. Stotine mladih ljudi došlo je u Rim i zajedno su radili nekoliko dana, prikupljajući ideje koje će predstaviti Sinodi. Zahvaljujući njihovu radu biskupi su mogli doći do šire i dublje vizije našeg svijeta i Crkve. Bilo je to pravo „sinodalno iskustvo“; koje je donijelo velike plodove i pripremilo put novoj Sinodi koju sada, u ovim godinama, slavimo upravo na temu sinodalnosti. Kako čitamo u Završnom dokumentu Sinode 2018., „sudjelovanje mladih pomoglo je 'ponovnom buđenju' sinodalnosti, koja je 'konstitutivni element Crkve'“. Sada, na ovoj novoj etapi našeg crkvenog putovanja, više nego ikad trebamo se oslanjati na vašu kreativnost kako bismo istražili nove putove, uvijek u vjernosti našim korijenima.

Dragi mladi, vi ste živa nada Crkve u pokretu! Zbog toga vam zahvaljujem na vašoj prisutnosti i vašem doprinosu životu Tijela Kristova. I potičem vas da nas nikada ne ostavite bez svog dobrog načina „stvaranja nereda“, svog pogona, poput onog čistog i dobro podešenog stroja, i vašeg vlastitog načina življenja i naviještanja radosti uskrslog Isusa! Ovo je moja molitva; i molim vas da molite za mene.

Rim, Sveti Ivan Lateranski, 25. ožujka 2024.
ponedjeljak Velikog tjedna.

Označeno u