Priopćenje Svete Stolice o spolnim zlostavljanjima u Pennsylvaniji. Papa: iskorijeniti užas, žrtve su prioritet

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, sinoć je objavio priopćenje u vezi s izvještajem Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije o spolnom zlostavljanju maloljetnika koja su se dogodila u toj američkoj saveznoj državi, a koja su počinili članovi Katoličke Crkve

Prema rezultatima istrage, koji su objavljeni ranije ovoga tjedna, više od 300 svećenika povezano sa zlostavljanjem najmanje tisuću žrtava, no procjenjuje se da bi ukupan broj mogao biti veći, izvijestio je Radio Vatikan.

Ravnatelj Tiskovnog ureda u priopćenju napominje kako postoje dvije riječi koje mogu izraziti osjećaje s obzirom na te strašne zločine: stid i tuga. Poručio je da Sveta Stolica s velikom ozbiljnošću razmatra rad Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije i njihov izvještaj, dodajući da Sveta Stolica nedvosmisleno osuđuje spolno zlostavljanje maloljetnika.

Greg Burke istaknuo je da su zlostavljanja opisana u izvještaju za osudu kako s kaznene tako i s moralne strane. Ta su djela izdala povjerenje te žrtvama oduzela njihovo dostojanstvo i njihovu vjeru – upozorio je Greg Burke, dodajući da Crkva mora naučiti teške lekcije iz prošlosti te bi i zlostavljači i oni koji su dopustili da se zlostavljanja dogode trebali odgovarati.

Napomenuo je kako se većina izvještaja tiče zlostavlja prije ranih 2000-ih. Ne pronašavši skoro nijedan slučaj nakon 2002. godine, zaključci Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije u skladu su s prethodnim studijama koje pokazuju da su reforme Katoličke Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama drastično smanjile učestalost svećeničkog zlostavljanja djece – stoji u priopćenju.

Sveta Stolica potiče stalne reforme i budnost na svim razinama Katoličke Crkve kako bi se zajamčila zaštita maloljetnika i ranjivih odraslih osoba – poručio je ravnatelj Tiskovnog ureda i dodao – Sveta Stolica također želi istaknuti nužnost poštovanja građanskog zakona, uključujući i obvezu prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece.

Sveti Otac dobro shvaća koliko ti zločini mogu uzdrmati vjeru i duh vjernikā te ponavlja poziv da se poduzmu svi napori kako bi se u Crkvi i čitavom društvu stvorilo sigurno okruženje za maloljetnike i ranjive odrasle osobe – istaknuo je Greg Burke i zaključio – Žrtve trebaju znati da je Papa na njihovoj strani. Oni koji su patili njegov su prioritet i Crkva ih želi slušati kako bi iskorijenila taj tragični užas koji uništava živote nevinih.