Propovijed koja će vas ohrabriti 'Svaki bi Božić, pa i ovogodišnji, mogao biti prvi pravi Božić našega života'

Svaki bi Božić, pa i ovogodišnji, mogao biti prvi pravi Božić našega života – glavna je misao druge adventske propovijedi patra Raniera Cantalamesse, propovjednika Papinskoga doma, koju je održao u kapeli Redemptoris Mater u Vatikanu, u nazočnosti pape Franje i članova Rimske kurije.

Krist u ljudskoj povijesti

U propovijedi, u kojoj je razmišljao o mjestu koje Isus zauzima u ljudskoj povijesti, pater Cantalamessa je istaknuo da je Krist uporište vremena i povijesti, te postavio nekoliko ključnih pitanja. Je li Krist središte i mojega života, moje malene osobne povijesti? Mojega vremena? Zauzima li središnje mjesto samo teoretski ili je doista u središtu? Je li on istina o kojoj samo razmišljam ili ju i živim?

U životu većine ljudi – podsjetio je propovjednik Papinskoga doma – postoji događaj koji podijeli život u dva dijela. Za vjenčane parove to je obično vjenčanje. Za svećenike je to svećeničko ređenje. I sveti Pavao je dijelio svoj život u dva dijela, stavljajući kao razvodnicu 'susret s Kristom'.

Obnoviti sebe

Što trebamo učiniti kako bismo i mi iskusili nešto od onoga što je iskusio sveti Pavao, kao i mnogi drugi? – upitao je p. Cantalamessa te napomenuo da je osobni susret s Kristom događaj koji se može zbiti u bilo kojem trenutku života. Pritom je posebno istaknuo odlomak iz apostolske pobudnice pape Franje 'Evangelii gaudium': Pozivam svakog kršćanina, gdjegod se nalazio i u bilo kojoj situaciji, da odmah danas obnovi svoj osobni susret s Isusom Kristom, ili neka barem donese odluku da će se prepustiti susretu s Njim, da će ga tražiti svakoga dana bez prestanka. Nema razloga zbog kojega bi netko mogao misliti da taj poziv nije za njega, jer nitko nije isključen iz radosti koju nam nosi Gospodin – stoji u Papinoj pobudnici.

Krist, Alfa i Omega

Već se neko vrijeme, ponajviše u anglosaksonskom svijetu, izrazi „prije Krista“ i „poslije Krista“ zamjenjuju formulama „prije nove ere“ i „nova era“. Mijenja se oznaka, ali ne i bît stvari – primijetio je p. Cantalamessa. Vrijeme ostaje isto, i pravocrtno prolazi. Krist je središte crte, Onaj kojemu sve teži prije njega, i o kojemu sve ovisi poslije njega. Nazivajući se 'Alfom i Omegom' povijesti (Otk 21,6) Uskrsli nas uvjerava, ne samo da on u sebi spaja početak s krajem, nego je on sâm neodređeni početak i kraj, autor stvaranja i ispunjenja – istaknuo je propovjednik Papinskoga doma.