Svjedoci: Časni sluga Božji Matteo Ricci

Na redovitoj općoj audijenciji u srijedu, 31. svibnja na trgu Sv. Petra, Papa je nastavio ciklus kateheza na zajedničku temu Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar, posvetivši 15. katehezu po redu „apostolu Kine“, časnom sluzi Božjem Matteu Ricciju.

Napomenuvši kako je o. Matteo Ricci bio Talijan, Sveti Otac je podsjetio kako je on svoj život proveo u Kini. „Porijeklom je iz Macerate, regija Marche. Nakon što se školovao u isusovačkim školama i stupio u Družbu Isusovu u Rimu, oduševljen izvještajima misionara koje je slušao i njima se oduševio, kao i mnogi drugi njegovi mladi drugovi, zamolio je da ga se pošalje u misije na Daleki istok. Nakon što je to pokušao Franjo Ksaverski, i drugih je 25 isusovaca pokušalo ući u Kinu ali bez uspjeha. Ali Ricci i jedan njegov subrat su se jako dobro pripremili, studiozno učeći kineski jezik i običaje, te su se konačno uspjeli nastaniti na jugu zemlje. Trebalo im je 18 godina, sa četiri etape, kroz četiri različita grada, prije nego će doći u Peking, koji je bio središte. Ustrajnošću i strpljivošću, nošen nepokolebljivom vjerom, Matteo je uspio nadvladati teškoće i opasnosti, nepovjerenja i suprotstavljanja“, kazao je papa Franjo, zapitavši koja je bila tajna Mattea Riccija?

„On je uvijek slijedio put dijaloga i prijateljstva sa svima koje je susretao, a to mu je otvorilo mnoga vrata za naviještanje kršćanske vjere. Njegovo prvo djelo na kineskom jeziku bio je upravo traktat O prijateljstvu, koje je naišlo na veliki odjek. Kako bi se uklopio u kulturu i život Kine isprva se odijevao poput budističkih bonzi, prema običajima te zemlje, ali je poslije shvatio da je najbolji način bio taj da preuzme stil života i način odijevanja učene osobe (…) A to se naziva stav inkulturacije. Taj je misionar znao 'inkulturirati' kršćansku vjeru u dijalogu, kao drevni oci s grčkom kulturom. Njegova vrsna znanstvena izobrazba pobudila je zanimanje i divljenje učenih ljudi, počevši od njegove poznate karte svijeta, karte čitavog tada poznatog svijeta, s različitim kontinentima, koja Kinezima po prvi put otkriva stvarnost izvan Kine mnogo veću nego što su ikada mogli i zamisliti (…) Međutim, Riccijeva slava kao učena čovjeka ne smije zakriliti najdublju motivaciju svih njegovih napora, a to je naviještanje evanđelja“, naznačio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi IKA.

Posvijestio je kako je osim njegova naučavanja, tu i njegovo svjedočanstvo redovničkog života, kreposnosti i molitve: ti su misionari molili. „Išli su propovijedati, bili su u pokretu, vukli su političke poteze, sve to: ali su molili. Molitva je to što jača misionarski život, život ispunjen ljubavlju, pomagali su druge, skromne, u potpunoj nezainteresiranosti za časti i bogatstva, što je potaklo mnoge njegove kineske učenike i prijatelje da prigrle katoličku vjeru (…) U posljednjim danima svog života, kad bi ga oni koji su bili uz njega pitali kako se osjeća, Matteo Ricci bi 'odgovarao da je u tom trenutku razmišljao je li veća radost i veselje koju osjeća u sebi na pomisao da se približio čas putovanja koje će ga dovesti do toga da uživa Božju blizinu, ili pak tuga što će morati napustiti svoje suputnike u čitavom njegovom poslanju koje je jako volio, te službu koju je još uvijek mogao vršiti Bogu našem Gospodinu u toj misiji'. Matteo Ricci umro je u Pekingu 1610., u dobi od 57 godina, čovjek koji je sav svoj život dao za misije. Misionarski duh Mattea Riccija predstavlja aktualan i živ uzor. Njegova ljubav prema kineskom narodu je uzor; ali ono što predstavlja aktualan put je njegova dosljednost života, svjedočanstvo njegova života kao kršćanina. On je donio kršćanstvo u Kinu“, poručio je Papa.

Označeno u