U Vatikanu će se sutra održati beatifikacija pape Ivana Pavla I.

Papa Franjo proglasit će u nedjelju, 4. rujna časnoga slugu Božjega papu Ivana Pavla I. blaženim.

Beatifikacija će se održati tijekom euharistijskog slavlja s početkom u 10.30 na Trgu sv. Petra u Vatikanu kojim će predsjedati Papa. Molbu za beatifikaciju pročitat će biskup Belluno-Feltrea mons. Renato Marangoni, u čijoj se biskupiji iznimno vodi, zajedno s postulatorom kardinalom Beniaminom Stellom i vicepostulatoricom Stefanijom Falascom.

Uoči beatifikacije Postulatura je priredila tiskovnu konferenciju na kojoj su, među ostalim, govorili postulator kardinal Stella, s. Margherita Marin koja je bila na službi u papinskim odajama u vrijeme kad je umro papa Luciani i koja ga je posljednja vidjela živa te nećakinja pokojnog pape Lina Petri. Na konferenciji za medije trebala je sudjelovati i djevojka Candela Giarda koja je 2011. čudesno ozdravila po zagovoru Ivana Pavla I., ali je bila spriječena sudjelovati. O čudesnom ozdravljenju djevojke Candele na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu svjedočio je zato o. Juan José Dabusti na čiju se preporuku zajednički molilo upravo Ivanu Pavlu I. za ozdravljenje.

Na Trgu će tijekom beatifikacije biti izložen relikvijar s moćima – vlastoručnim spisom o trima teološkim krepostima pape Lucianija koji će biti predan Papi tijekom svečanosti proglašenja blaženim. Riječ je o shemi razmišljanja koje je Luciani izdiktirao 1956. Nakon proglašenja blaženim, relikvija s relikvijarom čuvat će se u katedrali u Bellunu, u kojoj je Albino Luciani bio na službi od 1943. do 1958. i gdje je 23. studenoga 2003. svečano pokrenuta kauza za proglašenje blaženim i svetim.

Na Trgu svetog Petra bit će tom prigodom otkriven portret kineskog umjetnika Yan Zhanga.

Albino Luciani rođen je 17. listopada 1912. u Forno di Canaleu na sjeveru Italije. Za papu je izabran 26. kolovoza 1978. izabravši ime Ivan Pavao I., a 3. rujna je održana svečanost „početka pastirske službe“.

Papinstvo Ivana Pavla I. bilo je najkraće u modernoj povijesti – 33 dana. Bio je prvi papa koji je odabrao dvostruko ime, rekavši da je to učinio u čast svoja dva prethodnika: Ivana XXIII. i Pavla VI. Bio je i posljednji u dugom nizu papa rođenih u Italiji, koji je započeo s Klementom VII. 1523. godine. Svi njegovi nasljednici – Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo – hvalili su ga kao čovjeka poznatog kao „nasmijani papa“. Postupak za beatifikaciju otvoren je 2003. godine, a 2017. papa Franjo odobrio je dekret o herojskim krjepostima, čime je Ivan Pavao I. postao časni sluga Božji. Dekret o čudu po zagovoru Ivana Pavla I. papa Franjo je odobrio u srijedu 13. listopada 2021. čime je otvoren put za njegovim proglašenjem blaženim.

Beatifikacijom Ivana Pavla I. bit će upotpunjen niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

Označeno u