Vatikan: Dvanaest prognanih svećenika dolazi u Rim

Dvanaestorica svećenika deportiranih iz Nikaragve očekuju se u Rimu u četvrtak 19. listopada poslijepodne. To je potvrdio vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni, izvijestili su KNA i Vatican News.

Sveta Stolica je zamoljena da primi svećenike koji su nedavno pušteni iz zatvora u toj srednjoameričkoj zemlji. „Sveta Stolica se usuglasila da će ih poslijepodne primiti službenik Državnog tajništva i smjestiti u određene objekte Rimske biskupije“, rekao je Bruni. Mediji u Nikaragvi ranije su izvijestili da će prognani svećenici biti poslani u Vatikan. Među oslobođenima nema biskupa Rolanda Alvareza koji je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Posljednjih su godina nikaragvanska Crkva, nevladine organizacije i neovisni mediji opetovano kritizirali kršenja ljudskih prava od strane ekstremno lijeve vlade predsjednika Daniela Ortege i dopredsjednice Rosario Murillo. Zabranjen je rad gotovo 4 000 nevladinih organizacija.

Ortegina vlada također je zatvorila crkvene institucije i sveučilišta te ciljala na crkvene predstavnike. Nekoliko svećenika je uhićeno te su neki osuđeni na duge zatvorske kazne, uključujući biskupa Alvareza. Nedavno je više od 200 političkih zatvorenika izgubilo državljanstvo te su prebačeni u SAD, uključujući i katoličke svećenike.

 

Označeno u