VIDEO Papina molitvena nakana za srpanj: Za pastoral bolesnika

Papa Franjo je u videoporuci objavljenoj u utorak 2. srpnja 2024., pozvao vjernike na molitvu da sakrament bolesničkog pomazanja udijeli Božju snagu onima koji ga primaju i njihovim obiteljima, te da svima postane sve vidljiviji znak suosjećanja i nade.

Za pastoral bolesnika – molitvena je nakana pape Franje za srpanj, objavljena putem videa koji je, kao svakog mjeseca, izradila Papina svjetska molitvena mreža u suradnji s nadbiskupijom Los Angelesa. U središtu poruke je sakrament bolesničkoga pomazanja od kojega Papa želi ukloniti svaki strah. Naime, on je kazao: „Bolesničko pomazanje nije sakrament samo za one koji su na samrti. Ne. Važno je da to bude jasno. Kada svećenik pristupi osobi da joj udijeli bolesničko pomazanje, ne pomaže joj nužno da se oprosti od života.“

Razmišljati o tom sakramentu iz te perspektive značilo bi odustati od svake nade, uzeti zdravo za gotovo da će nakon svećenika doći pogrebnik, dodao je. Sveti Otac napomenuo je da je bolesničko pomazanje jedan od ‘sakramenata ozdravljenja’, ‘liječenja’, koji liječi duh. Zbog toga, kada je osoba jako bolesna, preporučljivo je dati joj bolesničko pomazanje.

Bolesničko pomazanje nije namijenjeno samo bolesnima, nego je dobro i za starije osobe, pojasnio je Papa.

Sakramenti Crkve su darovi, stoji u priopćenju koji predstavlja Papin video. To su načini na koje se Isus čini prisutnim da bi blagoslovio, ohrabrio, pratio, utješio. To je također slučaj s dijeljenjem sakramenta bolesničkoga pomazanja, sakramenta koji pruža utjehu bolesnima i njihovim bližnjima. Osim toga to je sakrament zajedničke naravi, napominje se u priopćenju te prenose riječi pape Franje s opće audijencije 26. veljače 2014.: „U trenutku boli i bolesti nismo sami: svećenik i oni koji su prisutni tijekom bolesničkog pomazanja predstavljaju, naime, cijelu kršćansku zajednicu koja se, kao jedinstveno tijelo, okuplja oko onih koji pate i njihovih obitelji, jačajući u njima vjeru i nadu, i podupirući ih molitvom i bratskom toplinom“. Slike Papinog videa, snimljenoga u američkim biskupijama Allentown, u Pennsylvaniji, i Los Angeles, u Kaliforniji, svjedoče o tome prikazujući dvije različite priče, ali povezane milošću sakramenta, i ističući različite kontekste u kojima se on može podijeliti.

O. Fornos: Nemojmo se ustručavati predložiti bolesničko pomazanje

Na bolesničko pomazanje ne treba gledati kao na čudesnu gestu ozdravljenja bolesnika, ali ne treba ga smatrati ni znakom skore smrti. Ono jamči Isusovu blizinu s boli bolesnika, njegovu utjehu i oproštenje. Tijekom spomenute audijencije 2014. godine, papa Franjo je napomenuo da je bolesničko pomazanje često zaboravljen ili manje priznat sakrament, dok je zapravo njegovo značenje prekrasno.

Premda su mnogi ponovno otkrili dubinu sakramenta bolesničkoga pomazanja, komentirao je otac Frédéric Fornos S.J., međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, još ga se uvijek često shvaća načinom da se bolesnici pripreme za smrt, stoga ga se često nastoji odgoditi. Postoji pomalo ideja da će nakon svećenika doći pogrebno poduzeće, napisao je o. Fornos.

Zbog toga papa Franjo želi da ovaj mjesec ponovno otkrijemo svu dubinu i pravi smisao tog sakramenta: ne samo kao pripravu za smrt, nego kao sakrament koji daje utjehu bolesnima i njihovim voljenima u vrijeme teške bolesti te snagu onima koji se brinu o njima. Ravnatelj Svjetske molitvene mreže na kraju je potaknuo: „Svi poznajemo bolesne osobe, molimo za njih, a ako smatramo da se suočavaju s teškom bolešću – ili su možda starije osobe u sve slabijem stanju – ne oklijevajmo predložiti im da iskuse taj sakrament utjehe i nade“, prenosi Vatican News.

Označeno u