VIDEO Papina molitvena nakana za veljaču: Župa nije „klub“ rezerviran za malobrojne

Papa Franjo je u videoporuci objavljenoj 30. siječnja 2023. pozvao na molitvu za župe, da sve više postaju zajednice vjere, bratstva i dobrodošlice prema najpotrebitijima.

Župa nije „klub“ rezerviran za malobrojne, nego mjesto u koje za ulaz nisu potrebni posebni rekviziti i na čijim bi ulaznim vratima trebalo pisati „ulaz slobodan“. Na tu nakanu papa Franjo poziva na molitvu ovoga mjeseca, u videozapisu koji je objavila Papina svjetska molitvena mreža. Papa na taj način traži da župe uistinu budu zajednice, središta slušanja i prihvata, s uvijek otvorenim vratima.

„Katkada mislim da bismo u župama, na vrata, trebali staviti natpis koji kaže: ‚Ulaz slobodan’“, napominje Papa. Župe trebaju biti bliske zajednice, bez birokracije, usredotočene na ljude i u kojima se može pronaći dar sakramenata. Trebaju ponovno biti škole služenja i velikodušnosti, uvijek otvorenih vrata za isključene. Kao i za uključene. Za sve.

Poruka je pape Franje da župe nisu neki klub za malobrojne koji jamči određenu društvenu pripadnost. „Molim vas, budimo hrabri! Razmotrimo svi stil naših župnih zajednica.“ Papina je nakana za veljaču stoga da župe, stavljajući u središte zajedništvo – zajedništvo ljudi, crkveno zajedništvo – budu sve više zajednice vjere, bratstva i prihvata najpotrebitijih, piše Vatican News.

U videozapisu s Papinom porukom među kadrovima je i procesija u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici (1:15).

Označeno u