1700 molitelja svakodnevno moli svetog Josipa

Prvi susret duhovnika i voditelja Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova održan je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u subotu 26. ožujka pod vodstvom mons. Antuna Sente, ml., rektor Svetišta.

Voditeljima i duhovnicima su se pridružili hodočasnici iz Varaždina kao i župljani Župe svetog Mihaela Arkanđela iz Sračinca predvođeni svojim župnikom vlč. Sinišom Dudašekom. Nakon upoznavanja povijesti štovanja svetog Josipa i izgradnje i uređenja Nacionalnog svetišta slijedila je pobožnost svetom Josipu te misno slavlje koje je predvodio mons. Pavao Banić, župnik u Makarskoj i duhovnik sedam molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Uz predvoditelja na misnom su slavlju koncelebrirali duhovnici molitvenih vjenčića p. Tomislav Magić, DI, župnik na Jordanovcu, don Martin Jadreško, župnik svetog Josipa u Zadru Plovanija, vlč. Ivan Ravlić, župnik svetog Josipa u Tesliću BiH, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta tri Kralja u Karlovcu, preč. Mirko Vukšić, dekan u Labinu, te vlč. Siniša Dudašek iz Sračinca kao i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.

U prigodnoj homiliji mons. Sente ukazao je na razliku između oholog farizeja i poniznog carinika koji iz Hrama izlazi opravdan za razliku od farizeja. Ključ za razumijevanje zašto Bog opravdava grešnika, a ne farizeja koji redovito posti, daje milostinju, te izvršava sve propisane zakone može biti sveti Josip koji je itekako imao razloga stati pred Boga i pozivati se na svoju vjernost osobito u trenucima spoznaje Marijine trudnoće, za koju ne razumije kako i od kuda. Ne uzimajući pravdu u svoje ruke, svjestan svoje neznatnosti pred velikim Bogom sveti je Josip dobar primjer i poticaj upravo nama koji nastojimo zauzetije živjeti svoju vjeru kazao je mons. Sente te pozvao sve članove molitvenih vjenčića da upravo po primjeru svetog Josipa budu ponizni pred Bogom jer smo kao ljudi četo grešni.

Nakon misnog slavlja duhovnici i voditelji molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova održali su svoj privi sastanak na kojem je mons. Sente ukratko izložio ideju i tijek nastajanja Molitvenog vijenca svetog Josipa. Koji je u godinu dana od Josipova do Josipova izrastao u zajednicu koja ima preko 1700 molitvenih članova, odnosno 53 molitvena vjenčića. Naime, molitveni vjenčić čini 31 molitveni član, a molitveni član može biti i cijela obitelji, voditelja i duhovnika. Svaki molitveni član u određeni dan u mjesecu pozvan je intenzivnije živjeti duhovni život kao što je sudjelovanje u sakramentima ispovijedi i euharistije, izmoliti određene molitve te po mogućnosti postiti o kruhu i vodi, te razvijati pobožnost prema svetom Josipu prigodnim molitvama. Članove molitvenih vjenčića potiče se da budu na raspolaganju svojim župnicima u svim potrebama, koji jednom mjesečno u dogovoreni dan prikazuju misu za sve članove molitvenog vjenčića. Nakon što voditelji vjenčića prikupi 31 člana, te dobi privolu svećenika, najčešće svog župnika, da bude duhovnik članovima vjenčića uprava Nacionalnog svetišta svetog Josipa izradi prigodne knjižice s preporučenim molitvama i preporučenim duhovnim aktivnostima te iz pošalje voditelju za svakog molitvenog člana.

Na prvom susretu duhovnika i voditelja mnogi su iznijeli svoja svjedočanstva kako su na čudesan način najčešće u vrlo kratkom roku od samo nekoliko dana ili čak nekoliko sati pronašli svih trideset i jednog molitelja, odnosno o uslišanju koja su se dogodila po zagovoru svetog Josipa. Svi su se složili kako su ovakve aktivnosti od velike koristi za duhovni rasta, osobito u ovim teškim vremenima, te da se nadaju skorom novom susretu i jesenskom hodočašću u Josipovo svetište svih članova molitvenih vjenčića kojih bi do tada mogli biti i preko dvije tisuće.

U protekloj godini oformljeni su molitveni vjenčići Prečistog Srca Josipova u: Dautanu, Nevincu, Tesliću, Makarskoj, Sitnu Donju, Koprivnici, Supetru, Karlovcu, Zagrebačkoj Dubravu, Sesvetskoj Sopnici, Sesvetskom Kraljevcu, Jordanovcu, Donjoj Stubici, Puli, Postirama, Marini, Labinu, Vođincima, Zadru, Međugorju, Španskom, Ivanić – Gradu, Zaboku, Loboru, Puli, Medulinu Grubišnom Polju, te Welsu u Austriji.

Iz prezentiranog je vidljivo kako se u relativno kratkom roku od godinu dana pobožnost prema svetom Josipu koja svoje središnje mjesto štovanja ima upravu u Nacionalnom svetištu u Karlovcu brzo se širi. Prvi susret duhovnika i voditelja molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova završio je euharistijskim klanjanje koje je predvodio don Martin Jadreško.

Označeno u