Biskup Petar predslavio misu i održao predavanje za 42 bračna para

Na Prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić predslavio je u Bijelom Polju pučku sv. misu te poslije održao u crkvi predavanje za 42 bračna para izvijestio je portal Nedjelja.

Uz mons. Palića koncelebrirao je župnik don Rajko Marković, a vjerničko mnoštvo dupke je ispunilo župnu crkvu Presvetog Srca Isusova. Nazočne je na početku pozdravio župnik podsjetivši kako su i prošle korizme ugostili biskupa te su isto učinili i ove godine.

Biskup Petar je uvodeći u misno slavlje podsjetio na smisao korizme potaknuvši vjerujući puk na obraćenje, molitvu i dobra djela.

Simboli kušnji

U prigodnoj je homiliji, na temelju misnih čitanja, uputio navišestruki smisao Svetoga pisma: uz doslovni, koji se utvrđuje egzegezom, spomenuo je da postoji i duhovni smisao, koji se dijeli na alegorijski, moralni i anagogički.

Pojasnio je da je Adam o kojemu govori prvo čitanje zapravo nalazi svoje potpuno značenje u Kristu, jer je Adam „pralik Isusa Krista“, kako će reći Sv. Pavao u Poslanici Rimljanima, dok je Eva pralik Marije, koja će ovom svijetu roditi Krista Spasitelja.

„Biblijsko izvješće iz knjige Postanka ima i za nas značenje, a to je moralni smisao, jer sve nas današnje kršćane potiče na ispravno djelovanje, kako bismo svi zajedno stigli do naše konačne domovine i blaženog života u vječnosti“, naglasio je biskup te progovorio o kušnjama na koje Isusa stavlja đavao, spomenuvši kako one nude bogate i zanimljive simbole.

„Simbol pustinje, čovjekova srca i borbe s đavlom koji nudi varljive putove spasenja otvaraju i nama današnjim kršćanima oči kako se hrabro suočiti s tim kušnjama i kako izaći kao pobjednik iz njih. Đavao, kao onaj koji dijeli, je duh koji odvraća čovjeka od Boga, predstavljajući fascinantne, ali varljive putove spasenja“, rekao je mons. Palić upućujući na Isusov primjer. „On se ne udaljava od Očeva plana, ne prepušta se nekoj 'čudnoj' vjeri, koja se hrani osjećajima i idolima. Isus odbacuje logiku uspjeha i svemoći, odbacuje ljudsku oholost koja sebe i svoja sredstva uspjeha čini apsolutnim. Isus pobjeđuje tamo gdje su Adam i Izrael izgubili, polažući svoje apsolutno povjerenje u Boga života, koji ne vara poput gluhih i nijemih idola“, poručio je biskup te svim vjernicima poželio da im pobožne korizmene vježbe i odricanje pomognu u svakodnevnom rastu povezanosti s Bogom, na putovanju prema cilju korizme: proslavi Kristova uskrsnuća.

Odgajati za ljubav

Poslije sv. mise u crkvi su ostali samo 42 bračna para, od jedne do 61 godine zajedničkoga života, kojima je biskup održao predavanje na temu Odgajati u ljubavi.

Uvodno je kazao kako je cijela povijest spasenja zapravo prikaz odgoja Božjega naroda. „I Isus je postupno, sa strpljivošću i blagošću, odgajao svoje učenike. To čini i s nama danas, jer nismo ni mi savršena stvorenja, u kojima je proces odgoja završen“, napomenuo je mons. Palić te ustvrdio kako je odgoj kompleksan proces, koji je uvijek u razvoju, koji se ne ostvaruje odjednom, nego u koracima, i čiji je cilj oblikovanje i razvoj intelektualnih, moralnih i fizičkih kvaliteta djece, mladih, ljudi i društva. Stoga je ukazao na neke negativne pokazatelje današnjega odgoja, odnosno na važnost obiteljskoga odgoja, potkrjepljujući to konkretnim životnim primjerima.

Navodeći neke nosive obiteljske nîti, kao što su: imati vremena jedni za druge, obiteljska pravila, rituali, fleksibilnost, utvrđivanje odnosa i prioriteta u višegeneracijskim obiteljima, biskup Petar je zaključno naglasio: „Odgoj nije jednoznačna riječ, ni jednostavan čin. On u sebi uključuje bogatstvo, koje svaka osoba u sebi nosi, u sebi uključuje različitost osoba, okolnosti i postupaka.

Kad roditelji odlučuju prihvatiti novi život, novo dijete, onda se oni odlučuju da će cijeli svoj život biti uz to dijete i ta odgovornost traje cijeli život. Mnogo puta te odgovornosti nismo svjesni. Kako će se djeca razviti, ovisi u velikoj mjeri o tome, kako se tu djecu odgaja. Svatko bi želio svome djetetu najljepšu budućnost. Ali za to se mora nešto i učiniti. A počinje se uvijek od samog sebe. I uvijek s jednim bitnim začinom, začinom iskrene ljubavi.“

Na kraju predavanja župnik je izrekao zahvalio biskupu i kućanicama koje su pripravile okrjepu te sve pozvao u župnu dvoranu, na čašćenje i druženje.

Svi su se na ovaj susret rado odazvali i prokomentirali da je bilo sadržajno i korisno te da bi bilo dobro ovako i nastaviti.