Biskup Strickland predmet apostolske vizitacije zbog ”pravovjerja”

Vatikanski dikasterij za biskupe dovršio je službenu istragu nad biskupom Josephom Stricklandom iz Teksasa, što potvrđuje više medijskih izvješća.

Istraga, poznata kao apostolska vizitacija, označava rijetku, iako ne i dosad neviđenu intervenciju Rima u biskupiju i ukazuje na moguće disciplinske mjere protiv biskupa Stricklanda, naširoko popularnog biskupa kojeg mnogi konzervativci smatraju vođom kulturnog rata zbog njegove čvrste obrane nerođenih, braka, tradicionalne latinske liturgije i katoličkog pravovjerja.

Čelnik istočne teksaške biskupije od 2012., biskup Strickland (64), suočio se s kritikama zbog, kako neki smatraju, neumjerenih objava na društvenim mrežama koje ne priliče istaknutom američkom prelatu, uključujući tweet koji sugerira da papa Franjo “potkopava polog vjere”.

Ne želeći ostati sa strane, nedavno je odigrao istaknutu ulogu u euharistijskoj procesiji i molitvenom skupu u Los Angelesu 16. lipnja, organiziranom u znak prosvjeda protiv Los Angeles Dodgersa zbog odavanja počasti antikatoličkoj drag queen skupini na godišnjoj “Noći ponosa”.

Iako je u nekim krugovima hvaljen zbog svog vodstva jer se pridružio prosvjedu Dodgersa, drugi su umiješanost biskupa iz druge biskupije vidjeli kao kršenje crkvenog protokola. Nadbiskupija Los Angelesa, koja je osudila postupke Dodgersa, naglasila je u priopćenju da nije dala “podršku ili odobrenje” za skup.

Nedavno, 21. lipnja, biskup Strickland kritizirao je nedavno objavljeni vatikanski dokument koji predlaže teme za raspravu na Sinodi u listopadu, vezanoj uz Sinodu o sinodalnosti koja je u pripremi — uključujući pitanja vezana uz žene đakone, oženjene svećenike i pozive na veću uključenost LGBT osoba.

“Parodija je da se te stvari uopće predlažu za raspravu. Molim se da svi koji istinski poznaju Isusa Krista ne budu prevareni ovim putem”, napisao je na Twitteru. “Evanđelje poziva sve na pokajanje i svetost, ako nema pokajanja, prepreke svetosti ostaju.”

Ali mandat biskupa Stricklanda također se poklopio s pozitivnim znakovima duhovnog i administrativnog zdravlja Tylera. Trenutačno je 21 muškarac u svećeničkoj formaciji za područje od samo 55 000 katolika, što je stopa bogoslova po katoliku znatno veća od većine drugih biskupije u SAD-u. Biskupija je također navodno u dobrom financijskom stanju, djelomično ilustrirana njezinom sposobnošću da prikupi 99% od svog cilja od 2,3 milijuna dolara za potrebe biskupije šest mjeseci prije roka.

Kako će biti dalje, nakon apostolskog pohoda, ostaje neizvjesno. Dok je jedan izvor opisao kako je netko blizak biskupu Stricklandu rekao za The Pillar da biskup Tyler “ne želi praviti preveliku stvar” oko posjeta, jedan svećenik je rekao da su ispitivači “već postavljali pitanja o tome tko bi mogao biti zamjena [biskupa Stricklanda].”

Papa Franjo je ovu praksu često koristio tijekom svog 10-godišnjeg pontifikata.

Biskup Daniel Fernandez Torres iz biskupije Arecibo u Puerto Ricu navodno je bio predmet apostolske vizitacije čikaškog kardinala Blasea Cupicha prije njegova uklanjanja s dužnosti 9. ožujka 2022.

Iako Vatikan nikada nije dao nikakav službeni razlog za njegovu smjenu, metropolitanski nadbiskup Portorika rekao je da je to zbog “neposlušnosti papi”, vjerojatno povezanoj s biskupom Fernandezom Torresom koji se odvojio od svojih kolega portorikanskih biskupa ne šaljući bogoslova svoje biskupije na novoosnovano nacionalno sjemenište, također odbivši potpisati zajedničku izjavu o obveznomi cijepljenja protiv COVID-19.

Nekoliko drugih biskupa također je uklonjeno sa svojih biskupija ili je zatražilo “prijevremeno umirovljenje” nakon apostolskih vizitacija posljednjih godina.

Mora se ovdje spomenuti da nikada nije bilo apostolskog posjeta bivšeg kardinala Theodorea McCarricka, bivšeg nadbiskupa Washingtona i čelnika Konferencije katoličkih biskupa u SAD-u, koji je proglašen krivim za serijsko seksualno zlostavljanje, unatoč mnogim zahtjevima iz crkvenog vodstva.

ncregister/quovadisecclesia