Brat svećenik i njegova sestra redovnica proslavili pedeset godina vjernosti pozivu K. ŠARČEVIĆ

Brat svećenik i njegova sestra redovnica proslavili pedeset godina vjernosti pozivu

Fra Zvonimir Brusač, član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, proslavio je 7. srpnja 40 godina svećeništva u župnoj crkvi svetoga Josipa Radnika u Belišću, a istoga dana je s. Lea (Zdenka) Brusač, njegova rođena sestra, proslavila 50 godina redovništva u Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda svetoga Franje.

Na početku misnoga slavlja koje je predslavio fra Zvonimir Brusač, uz koncelebraciju župnika fra Marka Neretljaka, župnoga i samostanskoga vikara fra Mirka Miškovića te s đakonom fra Tomislavom Sabađijom, upućene su riječi pozdrava redovničkoj subraći i sestri Lei, koja slavi zlatni jubilej svoga redovničkoga života. Fra Zvonimir je zahvalio na daru redovništva i svećeništva, na daru svojih pokojnih roditelja, oca Antuna i majke Mande, kao i na daru odgojitelja koji su ga pripremali za taj poziv.

Velik broj župljana, rodbine i prijatelja okupio se na misnome slavlju na kojemu je homiliju uputio fra Marko Neretljak. Evanđeoski nas ulomak, naglasio je fra Marko, poziva na razmišljanje o osobnoj vjeri. Stanovnici Nazareta su suglasni da je Isusovo djelo čudesno, on okuplja narod, dobar je i marljiv, ali su mišljenja da nije „Onaj kojega se iščekuje“. Bog sigurno, smatraju Nazarećani, ne bi odabrao „takvu običnu obitelj“ da se u baš u njoj rodi njegov sin. Ništa se nije promijenilo, nastavlja dalje fra Marko, niti nakon dugih dvije tisuće godina. Bojimo se otvoriti Duhu Svetomu da nas vodi „cestama koje imaju cilj.“ Ovu bojazan nisu imali roditelji slavljenika, pokojni Antun i Manda, koji su sa svojih šestero djece svjedočili otvorenosti životu, ali i sigurnome hodu prema svome cilju, a to je put k Bogu. Ovo nas slavlje potiče na hrabrost prepuštanja Bogu sa željom da budemo vjernici „zaljubljeni u Isusa Krista“, a to je sigurno i temelj života naših slavljenika. Oni će, zajedno s nama, moliti za vlastitu ustrajnost u svojemu pozivu, ali i za nove duhovne pozive u našoj župnoj zajednici, poručio je fra Marko.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se vjernicima obratila časna sestra Lea Brusač. Prisjetila se trenutaka osnivanja te župe gdje je kao djevojčica sudjelovala u radovima na izgradnji nove crkve. Odrastajući u kršćanskoj obitelji u kojoj se njegovala svakodnevna molitva, zarana je osjetila redovnički poziv. Pristupila je Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda svetoga Franje, čija je utemeljiteljica blažena Marija Propetog Isusa Petković, a sjedište zajednice je u Blatu na otoku Korčuli. U svome je redovničkome životu obnašala mnoge službe u više zajednica i sredina, u Domovini i inozemstvu.

Obraćajući se okupljenima, fra Zvonimir je istaknuo kako je u svome svećeničkome pozivu uvijek bio blizu „onima koji su u velikoj potrebi.“ Znakovito je, nastavio je dalje fra Zvonimir, da je za proslavu 25 godina svećeništva odabrao tekst iz Druge poslanice Korinćanima, koji su netom čuli, a koji glasi: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje“ (2 Kor 12, 9).

Čestitajući slavljenicima njihove jubileje, župnik je zahvalio na vjeri koju svjedoče. Istaknuo je i osnovne značajke svećeničkog i redovničkog života i djelovanja koji se ostvaruje i ispunjava u susretu s Isusom Kristom kroz molitvu i slavlje sakramenata, a također i živom svjedočenju u svim okolnostima života.

Liturgijsko pjevanje predvodio je objedinjeni mješoviti pjevački zbor župa Valpovo i Belišće pod vodstvom s. Julijane Beretić.

franjevcitrecoredci.hr

Označeno u