EKSKLUZIVNO za laudato.hr novoimenovani biskup mons. Tomislav Rogić: I ovu službu prihvaćam radosno

Novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, dosadašnji župnik i dekan na Udbini i Podlapači te ravnatelj Nacionalnog svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini razgovarao je s nama svega nekoliko trenutaka nakon vijesti o imenovanju.

1. S kakvim osjećajima ste dočekali ovu vijest o imenovanju za šibenskog biskupa?

Teško mi je osjećaje izraziti jer je to doista duboko… Ostaje mi samo pouzdati se u Boga. Zahvaljivati dobrom Bogu za današnji dan, zahvaliti onima koji su o tome odlučivali i vidjeli u mojoj osobi neko povjerenje za tu službu. Samo s Božjom milošću osjećam da mogu prihvatiti to što se od mene traži… Prva mi je misao bila povratak na mladomisničko geslo. A ono je bilo prije 25 godina: 'Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube'. I u tom geslu Bog mi je doista do sada uvijek sve okrenuo na dobro. Nadam se prije svega da neću Njega iznevjeriti.
Uslijedile su bujice čestitaka doista na sve moguće načine, kako to već danas biva. I ako se i samo dio tih čestitaka i javljanja pretvori u molitve onda mogu, kao što sam to i do sada pokušavao, svaku pastoralnu zadaću prihvatiti s radošću.
Vjerujem u molitve cijelog kršćanskog puka u našem narodu, a osobito Šibenske biskupije u koju odlazim, kao i puka kršćanskog Gospićko-senjske biskupije, uz koji me do sada sve veže. Usudio bih se reći da jednu ljepoticu, a to je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini i zagovor hrvatskih mučenika ne napuštam, ne ostavljam, iako ostaje ovdje a ja odlazim u Šibenik. Ali ulazim u drugu ljepoticu, a to je šibenska katedrala Sv. Jakova.

2. Što biste željeli poručiti stadu koje vam je povjereno u novoj biskupiji?

Svi danas već pitaju za program, za neka programska načela ili poruke budućeg djelovanja. To je danas nemoguće reći u nekakvim detaljima. Ali to nije neki problem. Evanđelje Isusa Krista trajni je program Crkve novog naroda Božjeg i udaljiti se od toga značilo bi iznevjeriti ga. Valja samo uvijek iznova tražiti nove načine kako Isusa Krista približiti današnjem čovjeku, kako bi shvatio, doživio i uzvjerovao kako mu je On životni suputnik a i konačni cilj prema kojem ide. Tako da doista ne mogu drugo reći nego: Isus Krist jučer, danas i uvijek!

Označeno u