Hrvatska salezijanska provincija bogatija je za četvoricu novih salezijanaca

Prvi redovnički zavjeti četvorice Hrvata

Na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, Hrvatska salezijanska provincija bogatija je za četvoricu novih salezijanaca – Miroslava Lovrića, Domagoja Marića, Marka Mihokovića i Karla Vasilja - koji su kao Marija rekli svoj „da“ Gospodinu zajedno s još sedmoricom braće iz ostalih dijelova Europe. Položili su svoje prve redovničke zavjete u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Genzanu, nedaleko Rima, koje je primio don Stefano Martoglio, regionalni savjetnik vrhovnoga poglavara za regiju Mediteran, zajedno u koncelebraciji s našim provincijalom don Tihomirom Šutalom i ostalom braćom salezijancima.

Ti mladići su nakon godine dana provedenih u prednovicijatu u Podsusedu, gdje su uz pomoć salezijanske zajednice živjeli zajednički život i razlučivali da li ih Bog zove na potpuno predanje Njemu dajući se mladima koje će im povjeriti, ušli u novicijat gdje su započeli intenzivnu godinu upoznavanja redovničkog, salezijanskog života. Uz pomoć maestra novaka produbljivali su motivacije zbog kojih su odlučili slijediti Krista na don Boscov način te nastojali stvoriti duboki odnos s Kristom koji je model i izvor našega salezijanskog duha i karizme. Razmatranjem i produbljivanjem Riječi Božje i salezijanskih Konstitucija prepoznavali su Božju ljubav kojom ih obasiplja i milost poziva koji im je dao te su, u skladu s geslom kojeg su odabrali da ih prati tijekom godine („Ljubiš li me više nego ovi?“ Iv 21, 15), nastojali ljubiti Isusa iznad svega kako bi jednoga dana mogli dati svjedočanstvo mladima da je Krist jedini koji može ispuniti njihova srca. Svojim zavjetima žele reći i pokazati ne samo mladima, već i cijeloj Crkvi i našoj Družbi pred kojima su i dali zavjete, kako nije bitno dati samo zabavu i projekte već ono čega je svijet gladan – Boga i našu blizinu jer nama se Bog služi kako bi došao do srca mladih.

Dodajmo još kako su šestorica momaka (Nikola Lučić, Mario Majstorović, David Marić, Ante Pehar, Neven Pejić i Ivan Šarić) 7. rujna primljeni u novicijat tijekom svečane molitve večernjeg časoslova. Simboličnom gestom polaganja svojih ruku u maestrove ruke, koji ih upoznaje s Božjom voljom, započeli su godinu nasljedovanja Krista živeći zajedno s ostalom braćom i salezijanskom zajednicom, učeći kako živjeti siromašno, poslušno i čisto te upoznavajući salezijanski život i misiju na koji ih Bog poziva.

Preporučimo u molitve svu našu braću u formaciji i njihove odgojitelje i duhovnike kako bi ih Bog pratio svojom svjetlošću i svojim Duhom, a naša majka Marija Pomoćnica neka im pomogne prepoznati Božju volju i učila ih biti u potpunosti Kristovi, suobličavajući svoje srce k srcu njenog Sina. Neka ih prati zagovor svetog Ivana Bosca, svetog Franje Saleškog, svetog Josipa i svih svetih i blaženih naše salezijanske obitelji kako bi postali sveti salezijanci na radost Družbe i cijele Crkve.

donbosco.hr