Izjava glasnogovornika HBK o rezultatima popisa stanovništva 2021 FOTO: IVAN OJDANIĆ // ZVONIMIR ANCIĆ

Izjava glasnogovornika HBK o rezultatima popisa stanovništva 2021

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić osvrnuo se u petak 23. rujna 2022., za Hrvatski katolički radio, na rezultate popisa Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Izjavu prenosimo u cijelosti.

„Rezultati popisa stanovništva su tek jučer objavljeni, a kako se radi o velikoj količini podataka svakako da je za njihovu ozbiljniju analizu potrebno vremena. No, ono što odmah na prvu upada u oči jest činjenica da ima nekoliko podataka koji upućuju na značajne promjene u proteklih 10 godina. Prije svega, broj stanovnika smanjen je za skoro 10 % te je u svim županijama smanjen ukupan broj stanovnika. K tome, vrlo je ozbiljan podatak da udio stanovništva u dobi od 0 do 14 godina iznosi nešto malo više od 14 %, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina oko 22.5 %. Što se tiče pada broja katolika, a u ovom trenutku još ne znamo o kojem postotku je riječ jer su objavljeni neki dvojbeni podaci, želim reći da te podatke treba uzeti ozbiljno u obzir i s njima se odgovorno suočiti.“

Podsjećamo, što se tiče vjerske pripadnosti kao katolik izjasnilo se 78.97 % popisanih stanovnika. Međutim, kao ostali kršćani izjasnilo ih se 4.83 %. Državni zavod za statistiku je pak objavio da se među njima na pitanje o vjerskoj zajednici 87.26 % izjasnilo da pripada Katoličkoj Crkvi. Ako bi se i oni pribrojili onima koji su se izjasnili katolicima, ukupan udio katolika u stanovništvu Republike Hrvatske bio bi veći od 83 %.

 

Označeno u