Kardinali Cupich i Dolan udružili snage po pitanju transrodnosti

U otvorenom pismu, prelati su pozvali na zaštitu vjerskih prava zdravstvenih radnika.

Nadbiskupi Chicaga i New Yorka napisali su pismo američkom Ministarstvu zdravstva i socijalnih usluga (HHS) u kojem objašnjavaju važnost dopuštanja liječnicima i medicinskom osoblju da slijede svoju savjest i vjerska uvjerenja u pogledu postupaka promjene spola. Pismo dolazi kao odgovor na nedavno predložene izmjene odredbe o zabrani diskriminacije Zakona o dostupnoj skrbi , prema kojima se sada takvi prigovori smatraju diskriminacijom na temelju spola, javlja Aleteia.

Pismo kardinala Blasea Cupicha i kardinala Timothyja Dolana, objavljeno u časopisu America Magazine, započinje izražavanjem njihovog slaganja da niti jedan pacijent ne smije biti diskriminiran u zdravstvenoj instituciji na temelju svog spola . Rekli su da "svim srcem podržavaju" sve napore da se osigura da svi dobiju najbolju dostupnu zdravstvenu skrb, bez iznimke. To je politika svih katoličkih bolnica, za koje se procjenjuje da pružaju usluge jednom od sedam Amerikanaca kojima je potrebna zdravstvena njega.

“Katoličke bolnice ne diskriminiraju nikoga i činiti to bilo bi uvredljivo za sveobuhvatnu i ekspanzivnu službu iscjeljivanja Isusa Krista.” U pismu se nastavlja: "Međutim, ako zdravstvene ustanove trebaju biti mjesta gdje stoje zajedno dva stupa vjere i znanosti , tada te ustanove i njihove radnike vlada ne smije prisiljavati na povredu savjesti."

Prigovori

Iako su se nadbiskupi složili s duhom odredbe, ljutili su se na to kako ona tretira one koji rade u medicinskim institucijama. Nova pravila HHS-a smatrat će svaki prigovor provođenju postupaka promjene spola spolnom diskriminacijom. To ne ostavlja prostora medicinskim stručnjacima za prigovore, bilo na temelju liječničkih vjerskih uvjerenja ili uvjerenja da bi operacija bila štetna za pacijenta.

“Ovo je prisila vlade koja zadire u vjersku slobodu vjerskih zdravstvenih ustanova. Takav mandat prijeti pravu savjesti svih pružatelja zdravstvenih usluga i radnika koji su uvidjeli da je sudjelovanje u ili olakšavanje postupaka promjene spola protivno njihovim vlastitim uvjerenjima”, napisali su nadbiskupi.

Nadbiskupi su u nastavku spomenuli ustavnu zaštitu slobode vjerske prakse. Ponovili su kako je potrebno zaštititi i ustavna prava zdravstvenih radnika da slijede svoju savjest i vjerska uvjerenja.

“U društvu koje štiti slobodno ispovijedanje vjere, od vjerskih pružatelja zdravstvenih usluga ne može se očekivati ​​danaruše učenja svoje vjere kao uvjet za nastavak njihove skrbi, a od vjerskih zdravstvenih radnika ne može se očekivati ​povredu savjesti kao uvjeta za zaposlenje.”

Ne prigovaraju pacijentu, nego zahvatu

Služba

Prije nego što su zaključili pismo, nadbiskupi su ustvrdili da prigovor na postupke promjene spola nije diskriminatorski postupak. Napisali su da su vjerske zdravstvene ustanove uvijek prihvaćale i tretirale one koji se identificiraju kao transrodni na isti način kao i sve ostale. Ne prigovaraju pacijentu, već postupku :

“Fokus takvog prigovora u potpunosti je na zahvatu, a ne na pacijentu. Zabrana uklanjanja zdravog, funkcionalnog organa nije diskriminacija, pod uvjetom da bi ista odluka bila donesena za bilo koga bilo kojeg spola ili roda, što vrijedi za katoličke bolnice.”

Prije zatvaranja, prelati su objasnili da nije moguće odvojiti religiju od zdravstvene skrbi u katoličkim bolnicama, jer praksa slijedi važan aspekt Kristove službe: liječenje bolesnih. U ovom slučaju, rad katoličkog pružatelja zdravstvenih usluga u katoličkoj zdravstvenoj ustanovi mogao bi se tumačiti kao praksa vjere.

“Obećanje katoličke bolnice odražava obećanje katoličke vjere. To je mjesto za iscjeljenje. To je ustanova izrasla iz kršćanske vjernosti Isusu Kristu koji je liječio bolesne i brinuo se za siromahe. Potiče nas naša vjera u Boga koji sve čini novim.”

Označeno u