Mladi Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali na Susretu Hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

280 mladih iz dvadeset župa u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, zajedno s još desetak svećenika, predvodio je vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Centra za mlade

U subotu 17. rujna 2022. u Bjelovaru je održan 11. Susret Hrvatske katoličke mladeži. Iz Vrhbosanske nadbiskupije okupilo se 280 mladih iz dvadeset župa koje je u organizaciji Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, zajedno s još desetak svećenika, predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Centra za mlade, izvijestili su iz NCM-a.

Bogati program započeo je susretima po župama Bjelovarske – križevačke biskupije, gdje su mladi Vrhbosanske nadbiskupije predstavili župe iz kojih dolaze, te su imali priliku čuti i povijest drugih župa. Mladi Vrhbosanske nadbiskupije bili su raspoređeni u šest župa: sv. Terezije Avilske – Bjelovar; sv. Šimuna i Jude Tadeja – Ciglena; sv. Ivana Krstitelja Ždralovi; Presveto Trojstvo – Sonja Rupa; Pohod BDM – Šandrovac i Sv. Stjepan Prvomučenik – Štefanje. Mladi su na raspoređenim župama imali priliku upoznati župu u koju su došli, ali i predstaviti župu iz koje dolaze, na kraju predstavljanja župa uslijedio je molitveni dio za sve mlade. Nakon upoznavanja i službenoga dijela mladi su imali priliku za međusobno upoznavanje, druženje i ručak a potom su se uputili u centar Bjelovara, gdje je na trgu ispred katedrale uslijedio zabavni dio programa. Mladi su se uz ples i druženje mogli zabaviti do sljedeće točke, ali su imali priliku i za upoznavanje redovničkih zajednica kao velike širine redovništva u Crkvi, koje su kroz male štandove predstavljale svoju zajednicu. U 15h uslijedila je svečana procesija do stadiona na kojemu je u 17h započela sv. Misa koju je predslavio biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s biskupima, povjerenicima za mlade i drugim svećenicima pred oko 7 tisuća mladih. U svetoj misi kao predstavnik mladih Vrhbosanske nadbiskupije jednu molitvu čitao je Matej Dužnović, student iz Vareša.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić koji je istaknuo važnost ovoga susreta, a potom i mons. Tomislav Rogić predsjednik Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i šibenski biskup koji se zahvalio mladima na dolasku i najavio domaćina sljedećeg susreta – Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a. Na kraju je uslijedio blagoslov i Hrvatska himna.

Po završetku mise uslijedio je prigodni koncert i euharistijsko klanjanje nakon čega su se mladi uputili svojim domovima. Ovaj susret, unatoč velikoj kiši, na mlade je ostavio jako pozitivan utjecaj, te se raduju sljedećem susretu u Gospićko-senjskoj biskupiji. (kta)

 

Označeno u