MONS. JOSEPH E. STRICKLAND U MEĐUGORJU: MOLITE ZA PASTIRE CRKVE

Od ponedjeljka 15. siječnja 2024. u Međugorju se na svom prvom hodočašću nalazi američki biskup Joseph E. Strickland. Mons. Strickland vodio je biskupiju Tyler od 2012. godine do trenutka kada je bio smijenjen od strane pape Franje 2023. godine.

Naime, biskup Joseph E. Strickland posljednjih je godina kritizirao Papu. Pisao je, primjerice, da Papa „podriva polog vjere“. Opisao je Franjine riječi o homoseksualnim vezama 2020. kao „zbunjujuće i vrlo opasne“. Mons. Strickland se 2021. također usprotivio Papinoj odluci da ograniči slavljenje mise po izvanrednom obliku rimskog obreda. Nedavno je, također, kritizirao Instrumentum laboris za zasjedanje Opće redovne skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti.

Mons. Joseph E. Strickland predslavio je u srijedu 17. siječnja 2024. godine svetu misu za hodočasnike engleskog govornog područja. U svojoj se propovijedi osvrnuo na čitanja od dana povezavši ih sa Gospinim porukama. Čitanja na svetoj misi bila su o Davidovoj borbi protiv Golijata, a evanđelje dana o podmuklosti farizeja koji su pratili Isusa subotom u sinagogi u namjeri da ga lažno optuže i zatim ubiju. Biskup se osvrnuo na prvo čitanje iz prve knjige o Samuelu, posebno na dio teksta: „David uze svoj štap u ruku, izabra u potoku pet glatkih kamenova i metnu ih u svoju pastirsku torbu“ (1 Sam 17, 40). Prepoznao je o ovom dijelu proročku poveznicu s Međugorjem, jer je Gospa dala u Međugorju u jednom od svojih prvih ukazanja sljedeću poruku:

“Dajem vam oružje protiv vašeg Golijata - evo vaših pet kamenova:

a) Krunica - molite svaki dan, molite srcem

b) Euharistija

c) Biblija - čitajte svaki dan

d) Post (Post srijedom i petkom)

e) Mjesečna ispovijed.“

Biskup Strickland je povezao Međugorje s pet kamenova, jer je Međugorje mjesto na kamenu i okruženo kamenim brdima. Prema propovijedi koju je izrekao može se tako jasno zaključiti da biskup Strickland nema nikakvu dilemu da se Gospa u Međugorju ukazuje sve ove 42 godine.

Biskup je potvrdio da je dan ranije bio u posjeti jednoj od vidjelica, Mariji Pavlović Lunetti.

Biskup Strickland pozvao je također prisutne da se mole za sve pastire Crkve, naglasivši kako nas na to poziva i sama Gospa u svojim ukazanjima u Međugorju.