Nadbiskup Želimir Puljić pozvao na Hod za Život: "Život je zakon! On je iznad svih zakona i on je temelj svih zakona!"

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano večernje misno slavlje na zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva u ponedjeljak, 23. svibnja u župnoj crkvi Sv. Anselma u Ninu koje je među najstarijim hrvatskim marijanskim svetištima. U propovijedi nadbiskup se osvrnuo na aktualne teme prava na život nerođenih i prava na priziv savjesti.

„U ‘silnoj ofanzivi na priziv savjesti’ u slučaju žene koja je otkrila oboljelo čedo u svojoj utrobi i zatražila da ga se pobaci, oglasili su se pravni stručnjaci i liječnici pa stali u obranu važnog instituta ‘priziva savjesti’ i rekli: „Nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati zbog instituta priziva savjesti“ (19. 05. 2022.).

U prilog toga očitovale su se javno i dvije uvažene znanstvenice, članica Znanstvenog Vijeća Akademije pravnih znanosti Hrvatske (D. Hrabar) i predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju (M. Brkljačić) koje su naglasile da je „Institut priziva savjesti liječnika, uz vjeroispovijest i slobodu mišljenja, jedno od ljudskih prava koja su neograničena” te da više međunarodnih dokumenata „govore o pravu na slobodu priziva savjesti”“.

Nadbiskup je istaknuo vrijednost miroljubivog hoda građana u prilog zaštite života, manifestaciju „Hod za život koji već sedmu godinu daje javnu podršku nerođenima i traži poštivanje ljudskog života, od začeća do prirodne smrti. Oni su glas onih koji glasa nemaju. Najnezaštićeniji koji ne mogu reći: ‘Ja želim živjeti, pustite me da se rodim’. Hod za život je njihova obrana, obrana njihovog prava na život. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava“, poručio je mons. Puljić.

Miroljubivi hod ove godine održava se u 10 hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, pod znakovitim geslom: Život je zakon! „Ne može život biti podložan nekom drugom zakonu. Život je zakon! On je iznad svih zakona i on je temelj svih zakona!“, poručio je nadbiskup Puljić.