Nova služba mons. Alessandra D'Errica, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Hrvatskoj - Malta

Nakon gotovo petogodišnjeg obavljanja službe apostolskog nuncija u Hrvatskoj, mons. Alessandro D'Ericco prelazi na novu dužnost.

Prema priopćenju za medije objavljenom u Rimu i Hrvatskoj u četvrtak, 27. travnja u 12 sati, Sveti Otac Franjo imenovao je mons. D'Ericca, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Hrvatskoj, novim apostolskim nuncijem u Republici Malti. Predviđa se da će na Maltu doći krajem srpnja ili najkasnije, početkom kolovoza.

Misu zahvalnicu za dosadašnju službu u Hrvatskoj mons. D'Errico će slaviti u ponedjeljak, 26. lipnja u zagrebačkoj katedrali. Prije odlaska iz Hrvatske, mons. D'Errico će ostvariti još niz protokolarnih obveza i radnih susreta. U prvim tjednima svibnja susrest će se s papom Franjom i drugim nadležnim poglavarima.
Nakon pohoda Rimu, odlazi u rodni kraj u blizini Napulja, gdje će izvršiti pastoralne obveze koje je ranije preuzeo.

Doprinos mons. Alessandra D'Errica Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj

Mons. Alessandro D'Ericco priopćio je vijest o svom novom imenovanju hrvatskim (nad)biskupima na početku 54. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, u utorak, 26. travnja u Zagrebu.
U ime svih biskupa, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, zahvalio je nunciju za dosadašnju službu u Hrvatskoj, istaknuvši nuncijev trostruki doprinos životu Crkve u Hrvatskoj.

Mons. Puljić je izrazio veliku zahvalnost nunciju D'Erricu za njegov doprinos evanđeoskoj obnovi u Hrvatskoj, osobito kod imenovanja, odnosno pomlađivanja hrvatskog episkopata. Za vrijeme njegove službe u Hrvatskoj imenovani su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, krčki biskup Ivica Petanjak, vojni ordinarij Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić, a očekuje se i imenovanje hvarsko-bračko-viškog biskupa.

Nadbiskup Puljić je naglasio važnost uloge nuncija jer je, po uzoru na Svetog Oca Franju, jačao pastoralnu ulogu Crkve u Hrvatskoj, osobito u otvorenosti prema periferiji i u obnovi društva.

Predsjednik HBK je istaknuo i da je mons. D'Errico održavao kontakte s državnim vlastima. Susretao se s njima osobno, savjetovao ih, bio je otvoren prema svima koji su bili na vlasti, za dobro Crkve u Hrvatskoj. Održavao je kontakte i na ekumenskoj i dijaloškoj razini, u čemu su mu uvelike pomogli iskustvo i kontakti s pravoslavnom i muslimanskom hijerarhijom u Bosni i Hercegovini, gdje je djelovao prije dolaska u Hrvatsku.

Kratki životopis

Mons. D'Errico rođen je 18. studenog 1950. g. u Frattamaggiore (Napoli). Za svećenika je zaređen 14. ožujka 1974. g. Inkardiniran je u biskupiju Aversa. Postigao je doktorat iz filozofije.

U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 5. ožujka 1977. g. Diplomatsku službu je obavljao u sljedećim apostolskim nuncijaturama: Tajlandu, Brazilu, Grčkoj, u Prefekturi Papinskog doma te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i Poljskoj.
Apostolskim nuncijem u Pakistanu imenovan je 14. studenog 1998. g. Za apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini imenovan je 21. studenog 2005. g., a apostolskim nuncijem u Crnoj Gori 17. veljače 2010. g.
Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 21. svibnja 2012. g., a vjerodajnice je predao 17. srpnja 2012. g.
Osim materinskog talijanskog jezika, govori francuski, španjolski i engleski jezik.

Za javnost još uvijek nema informacije tko će biti novi apostolski nuncij u Hrvatskoj.


Zahvala Laudata mons. D'Erricu

Laudato zahvaljuje za veliku podršku dosadašnjem apostolskom nunciju u Hrvatskoj na svemu što je mons. D'Errico odvažno i hrabro činio, i javno podržavajući djelovanje portala Laudato, zatim i Laudato televizije.

Premda je po svojoj službi diplomat, konkretni postupci podrške koje je nuncij D'Errico javno izražavao djelovanju Laudata bili su otvoreni, srdačni, pastirski brižni i bliski, s izrazima velike naklonosti i poticaja svima da u djelovanju Laudata prepoznaju Božje, svjedočko djelo Nove evangelizacije, medijski apostolat vrijedan podrške i praćenja.

Veliko Hvala mons. D'Erricu na ohrabrenju i poletu koje je pružio pokretanju Laudato televizije od strane vjernika laika. U okolnostima neizvjesnosti, njegova podrška Laudatu bio je dodatni oslonac da nastavimo podizati LTV.

Hvala mu što je bio otvoren poticaju Duha i u službi Providnosti, zauvijek sebe ugradivši u mozaik podupiratelja koji su pomogli djelovanje LTV-a i njegovo emitiranje putem kabelskih platformi, ali i za dobivanje zemaljske koncesije za zagrebačko područje.

Veliko Hvala mons. D'Erricu na osobnim susretima sa zaposlenicima Laudata s kojima je sudjelovao u prigodnom zajedništvu te je predvodio misna slavalja uz godišnje obljetnice Laudatovog djelovanja.

Vrijedni su i poticajni i dolasci mons. D'Errica na koncert LTV-a 'Progledaj srcem', razgovor uz imenovanje Mješovite komisije u svezi bl. Alojzija Stepinca, kao i svaka druga pastoralna prigoda u kojoj je mons. Alessandro D'Errico sudjelovao, a Laudato je sa zadovoljstvom i zahvalno pratio i javnosti prenosio. Milost je da upravo laikat jedne Crkve ima takvu podršku u predstavniku Svete Stolice u svojoj zemlji.

Poštovanom i dragom mons. D'Erricu, Laudato televizija i portal Laudato žele Božji blagoslov u daljnjem životu i radu.