Papa Franjo mladima: Usudite se sanjati velike stvari!

Nazivajući se hodočasnikom mira i nade, papa Franjo je jučer potaknuo oko 22 tisuće mladih koji su se okupili na Trgu Bolivar u Bogoti da se ne boje budućnosti i da se usude sanjati velike stvari.

Pozvao ih je da ostvare taj san mirne budućnosti za Kolumbiju te im je jasno kazao da je njegova prisutnost u njihovoj zemlji konkretan znak ohrabrenja i potpore u ovom ključnom trenutku u kojem su svi Kolumbijci pozvani nadvladati strah i podjele.

I dok kolumbijska Vlada nastoji nastaviti svoj program pomirenja i obnove, postalo je očitije da veliku prepreku predstavljaju duboke podjele koje ranjavaju kolumbijsko društvo. Iz tog su razloga mladi ljudi toliko važni u procesu budući da predstavljaju budućnost te su oni ti koji mogu najviše dobiti ili izgubiti.

Ne dopustite da vam itko oduzme radost – kazao im je Sveti Otac – pazite na tu radost koja ujedinjuje sve u spoznaji da je plamen Isusove ljubavi dovoljan da zapali čitav svijet. Kako ne biste mogli biti sposobni promijeniti ovo društvo?

Papa se nije ustručavao istaknuti činjenicu da su mladi Kolumbijci pretrpjeli teške i mračne trenutke te kako konteksti smrti, patnje i podjelâ mogu toliko duboko utjecati na ljude da su ih napola ošamutili. No također je napomenuo da je mladima tako lako susretati jedni druge: sve što vam je potrebno jest dobra kava, dobro piće, nogometna utakmica; vi nas podučavate kako kultura susreta nije u tome da mislimo, živimo ili reagiramo na sve na isti način, nego u spoznaji da makar bili različiti svi smo mi dio nečeg većeg što nas ujedinjuje i nadilazi; svi smo dio ove predivne zemlje – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo se dotaknuo još jednog ključnog i trnovitog pitanja – kolumbijskog mirovnog procesa. Kazao je da nas mladost osposobljava da oprostimo i iza sebe ostavimo ono što nas je povrijedilo kako bismo usmjerili pogled prema budućnosti bez tereta mržnje. Kolumbija vas treba! – kazao je na kraju mladima.

Označeno u