Papa: Ne treba primati u bogosloviju, ako postoji imalo sumnje u homoseksualnost kandidata

Papa Franjo susreo se 21. svibnja u Rimu s članovima Talijanske biskupske konferencije.

Bilo je to 71. redovito zasjedanje BK na kojemu je dotaknuto i osjetljivo pitanje pristupa homoseksualaca u sjemeništa.

U nedoumici, bolje je ne primati u bogosloviju“, jasne su upute koje je Sveti Otac dao biskupima Talijanske biskupske konferencije (CEI), s kojima se susreo u dijalogu iza zatvorenih vrata, koji je trajao više od tri sata. Papa Bergoglio je izrekao svoje mišljenje po ovom pitanju, baš kao što je i prije nekoliko godina upozorio na prijemu članova Kongregacije za kler, iako tada na više konstruktivan način: „Pazite na prepuštanje mladića u sjemenište. Otvorite oči!“, piše Nedjelja.ba.

Govoreći o padu svećeničkih zvanja, jednoj od njegovih „triju briga za talijansku Crkvu“, Papa je sada još otvorenije upozorio i pozvao biskupe da se pobrinu više za kvalitetu nego za brojnost budućih svećenika. Izričito je spomenuo slučajeve homoseksualnih osoba koje žele, iz raznih razloga, ući u bogoslovije. Zatim je pozvao biskupe na „pažljivu razboritost“, dodajući: „Ako imate i najmanju sumnju, ne dopustite im da budu primljeni u bogosloviju!

Izražavajući duboku zabrinutost zbog tih trendova koji su „duboko ukorijenjeni“, istaknuo je da oni itekako mogu ugroziti život sjemeništa i bogoslovija, kao i život tog istog mladića i njegova možebitnog svećeničkog života u budućnosti. Ti trendovi mogu također proizvesti i „skandale“ koji izobličuju lice Crkve, a o kojima je Sveti Otac govorio u svojemu uvodnom govoru u kojem je istaknuo opasnosti karijerizma, financijskih malverzacija, faraonskog ponašanja pastira, manjka zvanja i dr. Među redovima mogu se pročitati i papine upute koje je već napisao u prošlotjednom meditativnom pismu čileanskim biskupima. U prilogu tog teksta Papa je osudio probleme koji su se dogodili u sjemeništima te istaknuo da su biskupi povjerili odgojiteljske službe u bogoslovijama „svećenicima za koje se sumnja da prakticiraju homoseksualnost“.

Ovo što je Papa otvoreno rekao, već je na sličan način objavljeno u Ratio Fundamentalis objavljenom u prosincu 2016. pri Kongregaciji za kler. Tim sadržajnim dokumentom pod nazivom Dar svećeničkog poziva, spomenuta kongregacija ažurirala je norme za prijem kandidata u sjemenište, pružajući praktične prijedloge i o zdravlju, prehrani, motoričkoj aktivnosti i odmoru kandidata. U broju 199. taj dokument kaže: „S obzirom na osobe s homoseksualnim sklonostima koje dolaze u bogoslovije, ili koje se kao takve otkriju tijekom odgoja u bogosloviji, u skladu s vlastitim Učiteljstvom, Crkva, duboko poštujući spomenute osobe, ne može primiti u bogosloviju niti prepustiti svetim redovima one koji prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboke homoseksualne sklonosti ili podržavaju tzv. gay kulturu.“ Sličan dokument je već odobren od pape Benedikta XVI., kojeg je 2005. izdala Kongregacija za katolički odgoj.

U svakom slučaju, Papa je navedenim riječima talijanskim biskupima naglasio da je čak i mala sumnja u homoseksualnu orijentaciju kandidata za svećeništvo prepreka na putu prema ređenju. Potrebno je reagirati žurno, osobito u današnje vrijeme, te „otvoriti oči“.

Konačno, ne smijemo zaboraviti i drugi rizik koji je papa Franjo upozorio u spomenutom govoru Kongregaciji za kler, naime da „često postoje mladi ljudi koji su psihički bolesni i traže jake strukture koje ih štite“.

Salvatore Cernuzio / Nedjelja.ba