Preč. Milan Zgrablić imenovan nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije

Sveti Otac Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije preč. Milana Zgrablića. 

Preč. Milan Zgrablić dosadašnji je župnik Župe Uznesenja Marijina, katedrala u Poreču, te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Vijest o imenovanju nadbiskupom koadjutorom objavila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao je govor na objavi imenovanja mons. Milana Zgrablića u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru, koji prenosimo u cijelosti:

''Drago mi je što u ovom svečanom trenutku objave radosne vijesti da je časna Zadarska nadbiskupija, 'ecclesia Iadertina', dobila nadbiskupa koadjutora, mogu izreći trostruku zahvalu:

najprije hvala Božjem Duhu što se 'u svom letu' preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u 'krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga' (himna Istarske županije), pa pronašao 'Milana iz Pazina'. Njemu je odredio neka se nakon petogodišnjeg boravka u ovom Gradu, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu 'Zmajević' od prije 32 godine, 'vrati u Zadar' i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. Hvala Duhu Božjem čiji su 'sudovi uvijek nedokučivi, a i njegovi putovi neistraživi' (Rim 11,33).

U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa.

Posebice, pak, hvala mons. Milanu Zgrabliću što je sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika, usprkos brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose.

Uz ovu trostruku zahvalu usuđujem se, kao stariji brat i kolega, uputiti poštovanom nadbiskupu koadjutoru, ne samo iskrenu i srdačnu dobrodošlicu već i riječi ohrabrenja i poticaja.

Ne bojte se, dragi Milane, zadataka i izazova koji Vas očekuju. Božji puk, svećenici i ljudi ovoga kraja, koje ste svojevremeno imali prigodu izbliza upoznati, s radošću žele što prije vidjeti i susresti svoga novog pastira. Oni već sada skupa sa mnom za Vas mole i u Vaše molitve toplo preporučuju svoje želje i svoje nakane.

Veseli me što će naše mjesne Crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane. Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika. A to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno. Neka Vam, poštovani nadbiskupe koadjutore, svijest o tom zajedništvu dadne dodatnu motivaciju, snagu i hrabrost. Nismo, naime, sami. Mnogo je onih koji će nas diljem naših biskupija pratiti svojom ljudskom potporom i molitvama kako bismo odgovorno izvršili svoje zadatke i bili dobri i sveti pastiri povjerenog stada.

S tim mislima i dobrim željama upućujem imenovanom zadarskom nadbiskupu koadjutoru, mons. Milanu Zgrabliću, iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. Njegov dolazak i rad preporučujem našoj Odvjetnici, Blaženoj Djevici Mariji, svim hrvatskim svetcima i blaženicima, posebice bl. Miroslavu Bulešiću i našim zadarskim svetcima zaštitnicima: sv. Stošiji, sv. Šimi, sv. Krševanu i sv. Zoilu. Vama, pak, svećenici i djelatnici obavijesnih sredstava, koji ste bili dionici ovoga radosnog susreta i priopćenja, zahvaljujem na dolasku i nazočnosti. Hvala na pozornosti.''

Kratka biografija

Mons. Milan Zgrablić svećenik je Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. kao peto dijete u obitelji Josipa i majke Josipe Zgrablić. Osnovnu školu završio je u Pazinu (1976.), a prva dva razreda srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Njegov biskup, mons. Dragutin Nežić, šalje ga u Sjemenište ''Zmajević'' u Zadar, gdje pohađa treći i četvrti razred te polaže maturu 1980.
Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Nakon svećeničkog ređenja, 8. lipnja 1986., bio je župni vikar u Rovinju (1986. – 1987.). Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu ''Zmajević'' u Zadru, gdje ostaje tri godine (1987. – 1990.).

Po povratku u svoju Porečku i Pulsku biskupiju, dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na Sveučilište ''Gregoriana'' u Rimu (1992. – 1994.).

Nakon završenog studija u Rimu, imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. – 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. godine.

Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. – 2015.), a od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom.

Od 2019. kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavra u Poreču.

Tijekom 36 godina svećeničke službe bio je u više navrata član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, član Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata te voditelj Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, kao i voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante. laudato.hr