Prestanak epidemioloških mjera za vjerska okupljanja u Katoličkoj Crkvi pixabay.com

Prestanak epidemioloških mjera za vjerska okupljanja u Katoličkoj Crkvi

Priopćenje predsjednika HBK mons. Želimira Puljića i pismo kardinala Josipa Bozanića povodom ukidanja epidemioloških mjera.Sve epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja prestale su vrijediti u subotu 9. travnja, navodi se u priopćenju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića.

- Čini se kako su epidemiološke mjere ukinute zbog „poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan“. Opravdana je radost ljudi što su mjere dokinute. No, uz još uvijek potrebnu dozu opreza, nadamo se povratku redovite, normalne svakodnevice društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života. Ovih dana, posebice u Svetom Tjednu, liturgija nas poziva razmatrati otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. U tom ozračju zazivam Božji blagoslov na sve vjernike i ljude dobre volje, te želim plodonosne dane Velikoga tjedna i blagoslovljen Uskrs - stoji u priopćenju mons. Želimira Puljića.

Isto tako, pismo povodom ukidanja epidemioloških mjera uputio je i kardinal Josip Bozanić. Posebno se osvrnuo na tri važne odredbe:

• Od danas se pričest može primati na oba načina: na ruke i na jezik;
• U liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira;
• Neka na ulazu u crkve budu posude s blagoslovljenom vodom.

- Svjesni smo da će i ovaj prijelaz zahtijevati razumijevanje, strpljivost i vjerničku odgovornost. I kao što smo prolazili kroz kušnje sužavanja načina izvanjskoga očitovanja svoje vjere, čuvajući dobro drugih ljudi, tako i dalje nastojmo gajiti istu osjetljivost, pazeći na svoje bližnje. Zahvaljujem svima vama koji ste tijekom protekloga vremena očitovali zajedništvo Crkve i svjedočili snagu Božjega Duha u teškoćama s kojima smo se susretali. Molim Gospodina da to proživljeno iskustvo donese dobre plodove u čvrstoći vjere, sigurnoj nadi i djelotvornoj ljubavi. Dok se pred nama otvara Veliki tjedan i mi otvorimo srca Gospodinu. On koji je naš Mir neka vam udijeli svoj blagoslov! - istaknuo je u pismu kardinal Josip Bozanić. laudato.hr