Priopćenje sa 76. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. srpnja 2019. održano je 76. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovinom pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH te predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Stanislav Zore, nadbiskup metropolit ljubljanski, i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji im je prenio pojedine smjernice Svete Stolice te razgovarao o nekim aktualnim pitanjima. Sa žaljenjem je konstatirano da, zbog neformiranja vlasti, nije moguće osnovati novo Mješovito povjerenstvo, koje bi, između ostalog nastavilo raditi na primjeni Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine iz 2006. godine.

Biskupi su upoznati da su provedeni ili su u fazi provedbe svi zaključci sa 75. redovitog zasjedanja BK BiH održanog, 20. i 21. ožujka 2019. u Mostaru te da su organizirani predviđeni susreti na razini Bosne i Hercegovine: sa svećenicima, s dekanima, s franjevačkim provincijalima i s redovničkom Konferencijom. I ovom prigodom potiču dekane i sve pastoralne djelatnike da porade na povezanosti između pojedinih dekanata i to: Kreševskog s Trebinjskim, Ramskog s Bihaćkim, Sarajevskog s Mostarskim, Sutješkog s Ljubuškim, Bugojanskog s Grudskim, Travničkog sa Stolačkim, Žepačkog s Bosansko-gradiškim i Prnjavorskim dekanatom, Tuzlanskog s Čapljinskim, Jajačkog s Brčanskim, Usorskog s Duvanjskim, Derventskog s Posuškim, Doborskog sa Širokobriješkim, Šamačkog s Livanjskim te Broćanskog s Banjolučkim.

Biskupi su saslušali i prihvatili izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine.

Pošto su saslušali opširno izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine i provedbi brojnih projekata u 2018. godini, biskupi su dali potrebne smjernice za buduće karitativno djelovanje. Izrazili su zahvalnost svim karitativnim djelatnicima, a na osobit način brojnim dobročiniteljima u zemlji i u inozemstvu. Također zahvaljuju svim predstavnicima državnih i svih drugih institucija koji, kroz suradnju s Caritasom, udružuju snage da pomognu brojnim ljudima u potrebi. Sve članove svojih biskupijskih zajednica potiču da se, prema svojim mogućnostima, uključuju u karitativne akcije i projekte i trajno pomažu onima koji su u potrebi.

U vezi sa zabrinjavajućom situacijom priliva sve većeg broja migranata u BiH, osobito u bihaćkom kraju, pozivaju državne vlasti i međunarodne političke i humanitarne strukture da se odgovorno i pravedno sučele s ovom humanitarnom i sigurnosnom problematikom koja ponegdje poprima dramatične razmjere. Podupiru karitativne djelatnike i sve crkvene institucije da, u evanđeoskom duhu, pomognu svima u nevolji.

Biskupi su dogovorili sastave Vijeća i Komisija za novi petogodišnji mandat kao i da ostanu isti predsjedatelji ovih tijela u novom mandatu. Sadašnjeg generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića izabrali su na novi petogodišnji mandat.

U okviru razmatranja tematike pastorala obitelji, biskupi su saslušali izlaganje na temu međugeneracijske suradnje s naglaskom na poslanje baka i djedova. Pozivaju mlađe naraštaje, ali i sve institucije uključujući i pastoralne djelatnike da ispravno vrjednuju djedove i bake i omoguće im ispuniti ulogu koju im je Bog dao u odgoju i podizanju djece te prenošenju vjere. Podsjećaju da djedovi i bake, s jedne strane, omogućuju unucima vidjeti budućnost, a s druge strane, oni su istinske riznice sjećanja i pravo bogatstvo obitelji i društva te blago novim naraštajima kroz svjedočenje vjere i čvrste nade u vječni život u posljednjoj zemaljskoj životnoj dobi približavajući se trenutku kada će napokon moći gledati svoga Gospodina licem u lice. Potiču na osobit način mlađe članove šire obitelji da otvore vrata svoga srca i doma za zajednički život s djedovima i bakama te da ih, ako se nalaze u domovima, što češće posjećuju i kontaktiraju putem društvenih mreža. Pozivaju sve pastoralne djelatnike, ali i sve druge svećenika, redovnike i redovnice, da na župnoj i drugim crkvenim razinama pokreću inicijative što češćeg posjećivanja i druženja s osamljenim starim osobama. Zahvaljuju na osobit način onim radiopostajama koje tim osobama prijenosom misnih slavlja i na druge načine omogućuju da se, unatoč osamljenosti i bolesti, osjećaju povezanim s cijelom crkvenom zajednicom.

Biskupi pozivaju sve obitelji, kojima je to moguće, da sudjeluju na II. Obiteljskom danu u Bosni i Hercegovini, u nedjelju, 28. srpnja u 11 sati u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu na središnjem Misnom slavlju koje će, u zajedništvu s drugim biskupima iz BiH, predvoditi kardinal Puljić. Obiteljski dan započet će Misom uočnicom 27. srpnja u 18 sati koju će u župnoj crkvi u Kupresu predvoditi predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Saslušavši izvješća o većem broju kršenja prava katoličkih zajednica, koja im jamči Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u BiH, biskupi izražavaju svoje negodovanje zbog samovolje općinskih vlasti u Drvaru, Novom Gradu (Bosanskom Novom), Zvorniku i Goraždu i traže poštivanje zajamčenih prava i katoličkim zajednicama na području cijele Bosne i Hercegovine. Također potiču sve mjerodavne društveno-političke institucije – domaće i međunarodne – da uvaže nove odredbe europskih mjerodavnih institucija i konačno pristupe procesu donošenja pravednog zakona o povratu oduzete imovine Katoličkoj Crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama i svim drugim pravnim osobama i pojedincima kojih se to tiče. Biskupe napose zabrinjava vijesti da je u nekim općinama u tijeku proces kojim se brišu stvarni vlasnici oduzete imovine.

Na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnik katedrale, 15. srpnja 2019. biskupi su sudjelovali na Misnom slavlju u banjolučkoj katedrali kojim je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica obilježio 30. godišnjicu upravljanja Banjolučkom biskupijom. Euharistiju je predslavio kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.


Banja Luka, 17. srpnja 2019.

Tajništvo BK BiH

Označeno u