Proročke riječi velikog profesora Jozefa Ratzingera

Proročke riječi velikog profesora Jozefa Ratzingera kasnije nadbiskupa Munchena, kardinala i pape Benedikta XVI - izrečene krajem 60-ih, pocetkom 70-ih.

"Pođimo korak dalje. Iz današnje krize i ovog će puta sutra proizići Crkva koja će puno izgubiti. Smanjit će se, morat će početi sasvim iz početka. Neće više moći popunjavati mnoge građevine koje su podignute za vrijeme prosperiteta.

S brojem sljedbenika izgubit će se mnoge privilegije u društvu." (...) "Sigurno će prepoznati i nove oblike službe, a istaknute kršćane koji su zaposleni, redit će za svećenike: u mnogim manjim zajednicama, odnosno u usko povezanim socijalnim skupinama uobičajeno dušobrižništvo obavljat će se na taj način." (...)

"To će biti Crkva bogatog unutarnjeg života kojoj nije mnogo stalo do njezinog političkog mandata i koja se isto tako malo udvara onima lijevima kao i onima desnima. To će joj biti teško, jer će je proces kristalizacije i pročišćavanja stajati dosta snage. On će je učiniti siromašnom, učinit će da postane Crkva malenih." (...)

"Taj će proces biti dug i mukotrpan, kao što je dalek bio put od pogrešnih progresizama uoči Francuske revolucije, kad je i za biskupe bilo zgodno rugati se dogmama i čak dati naslutiti da se ni Božja opstojnost nipošto ne smatra sigurnom, pa do obnove u 19. stoljeću. Ali nakon preispitivanja tih raskola iz pounutrašnjene i pojednostavljene Crkve poteči će velika snaga jer će ljudi svijeta biti neizrecivo osamljeni.

Kada im Bog sasvim iščezne, oni će osjetiti svoje potpuno i strašno siromaštvo. I tada će malu zajednicu onih koji vjeruju otkriti kao nešto sasvim novo. Kao nadu koja ih se tiče, kao odgovor za kojim su uvijek kriomice tragali. Tako mi se čini sigurnim da Crkvi predstoje vrlo teška vremena. Njezina prava kriza jedva da je počela.

Moramo računati s velikim potresima. No sasvim sam siguran i u to što će na kraju ostati: Ne Crkva političkog kulta koja je već propala u Gobelu, nego Crkva vjere. Ona više nikad neće biti društveno utjecajna sila u onoj mjeri u kojoj je to donedavno bila. Ali će iznova procvjetati i postati ljudima prepoznatljiva kao domovina koja im daje život i nadu i poslije smrti."


U portugalskom marijanskom svetištu u Fatimi 2010-e godine, također je proročki navijestio događaje današnjih vremena

"– Bit će ratova i terora. Proročanstvo iz Fatime nije zaključeno. Povjeravam Gospi iz Fatime sve svećenike.

– Povjeravam nebu sve narode i države svijeta, a Djevici iz Fatime sve svećenike" – rekao je Benedikt .

Dakle, tzv. treća tajna Gospe iz Fatime, koju je povjerila trećoj vidjelici (koja je umrla 2005. godine kao časna sestra Lucia dos Santos), ne odnosi se samo na atentat na Ivana Pavla II. na koga je 13. svibnja 1981. pucao turski terorist Ali Agca, kao ni na ratove i proganjanja katolika pod komunističkim režimima, nego i na događaje koji tek trebaju doći.

– Zavaravaju se oni koji pomišljaju da je misija proročanstva iz Fatime zaključena – upozorio je Benedikt XVI. i naglasio kako je "čovjek pokrenuo ciklus smrti i terora koji ne uspijeva zaustaviti" jer su narodi, rase i pojedinci poticani egoizmom. Zbog toga treba poslušati Gospin poziv i predati se Bogu i Božjoj ljubavi.