Prvo 'čudo' pape Franje: pomirenje u Kolumbiji

Papa je pozorno slušao osobna svjedočanstva žrtava, ali i počinitelja nasilja, kao ispovijedi...

Prvo čudo pape Franje, tako je kolumbijski predsjednik i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Juan Manuel Santos Calderón nazvao pomirenje u Kolumbiji. U razgovoru za list „El Tiempo“ Santos Calderón rekao je da bi bez potpore pape Franje odustao od mirovnih pregovora s marksističkom skupinom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), piše Večernji.hr.

Papa je imao ključnu ulogu i u pregovorima s Nacionalnom oslobodilačkom vojskom (ELN), marksističkom skupinom koja je, 5. kolovoza potpisala primirje s vladom. Predsjednik Santos Calderón istaknuo je kako ga je papa Franjo za vrijeme njegovih posjeta Vatikanu uvijek ohrabrivao te mu govorio: “Nastavite ići tim putem, nemojte odustati!“

Papina je potpora u mnogim teškim trenucima za vrijeme pregovora s revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije bila iznimno važna pa nije čudno što je na molitvenom susretu nacionalnoga pomirenja u Villavicenciju bilo nevjerojatno dirljivo. Svi su bili odjeveni u bijelo, boju mira. Papa je pozorno slušao osobna svjedočanstva žrtava, kao i počinitelja nasilja, njihove jezive pripovijesti o patnji i zlostavljanju, koje su djelovale kao ljekovite ispovijedi, u nastojanju da se prevladaju i da podijeljeni narod ujedine, radi dobra sve njegove djece. Franjo je zatim rekao kako u Villavicencio nije došao kako bi im rekao što trebaju činiti, nego da zajedno s njima plače i zagrli ih dok oni svojoj zemlji pomažu da napravi prvi, težak, ali i temeljni korak prema miru.

Rekao je nazočnima kako svi imamo potrebu za ljubavlju i oprostom. Sagnuo se na snažno i dragocjeno svjedočanstvo jedne od žrtava. Pastora je papi rekla kako je gubitak dvoje djece u sukobu nije spriječio da nadvlada mržnju i želju za osvetom. Papa je saslušao i pripovijesti bivših gerilaca Deisy i Juana Carlosa zahvalivši im na svjedočanstvu koje svima pomaže da shvatimo da su i oni također “žrtve” i da – i za one koji su činili krivo – ima nade.

U pismu koje je uputio papi Franji čelnik FARC-a Timochenko ispričava se što je prouzročio bol narodu Kolumbije.

Na početku tog krajnje žalosnog i nevjerojatno emotivnog poslijepodneva Franjo je kazao kako se tome činu pomirenja posebno radovao. Došao je u Kolumbiju (od 6. do 11. rujna) kao hodočasnik mira i izrazio nadu da će taj jednostavan ali snažan trenutak zajedništva biti dovoljan da donese dubok i konačan slom smrtonosnoga kruga nasilja.

– Pomirenje nije apstraktna riječ jer, da je tako, ono bi vodilo samo do neplodnosti i još većeg udaljavanja – kazao je papa Franjo.

Blaženima je proglasio oca Pedra Maríje Ramíreza Ramosa i biskupa Jesúsa Emilija Jaramilla Monsalvea te u propovijedi pozvao stanovnike Kolumbije da otvore vrata svakoj osobi koja je doživjela tragičnu stvarnost sukoba jer, kada žrtve nadvladaju napast osvete, postaju najvjerodostojniji protagonisti u procesu izgradnje mira, prenosi Večernji.hr.