Redovničko oblačenje osmorice postulanata

U subotu, 9. srpnja 2022., pod večernjom sv. Misom u 18,00 sati u prepunoj franjevačkoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru redovničko franjevačko odijelo obukla su osmorica novaka Hercegovačke franjevačke Provincije i tako započeli godinu novicijata koju će služiti u samostanu na Humcu, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Fratrima su tako postali: fra Petar Bunoza (Humac), fra Bože Dodig (Seonica), fra Stipe Iličić (Ružići), fra Frano Šego (Posušje), fra Karlo Šakota (Čitluk), fra Josip Pavlović (Međugorje), fra Andrija-Ante Vasilj (Međugorje) i fra Franjo Vasilj (Međugorje).

Na svečanom misnom slavlju koje je predslavio provincijal fra Jozo Grbeš, uz koncelebraciju bivšeg provincijala fra Miljenka Šteke, vikara provincije fra Mire Šege, magistra postulanata fra Ike Skoke, magistra novaka fra Stanka Mabića i gvardijana fra Danka Perutine, okupila su se i brojna franjevačka braća koja su radosno prihvatila novi podmladak u svoj red. „Gospodin mi je dao braću…“ – kazao je jednom davno sveti Franjo, svjestan kako je Gospodin taj koji poziva radnike u žetvu svoju. Isto tako, nova braća su pokazatelj blagoslova koji Bog daje jednom posvećenom putu. Velika radost se posebno iščitavala na licima fratara iz Međugorja i međugorskog župnika jer je on mogao čestitati ulazak u novicijat čak trojici mladića iz svoje župe.

Također je bilo radosti na licu fra Mire Šege, Čitlučkog župnika i fra Antonija Šakote koji je u franjevački habit obukao svog mlađeg brata fra Karla Šakotu.

Sa četiri novaka iz Brotnja, ova je generacija franjevaca uistinu jedan veliki dar Kraljice Mira Franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM