Regionalni susret polaznika e-duhovnih vježbi u Međugorju

U nedjelju 18. 03. 2018. u dvorani sv. Josipa u Majčinom selu, okupilo se oko 460 polaznika e-duhovnih korizmenih vježbi.

Inače, u ovim korizmenim e-duhovnim vježbama prijavljeno je više od 16 000 pratitelja. To je više negoli ikad do sada. Cilj e-duhovnih vježbi je pomoći osobito onima koji si ne mogu kroz godinu priuštiti neko razdoblje povučenosti i duhovne obnove, da to učine sada uz one svoje svakodnevne obaveze. Duhovne vježbe osmislili su braća franjevci iz samostana u Pazinu, ali im u tome pomažu i drugi predavači. To su ovaj put: fra Josip Vlašić ofm, fra Darko Tepert ofm, fra Marinko Klaić ofm, fra Ivica Vrbić ofmcap, s. Ivanka Miholjević, fra Đuro Hontić, ofmconv, i fra Domagoj Runje, ofm.

Ovogodišnje korizmene e-duhovne vježbe imaju naslov koji je ujedno i poziv: „Vrati se Gospodinu!“ Korizma je uvijek poziv na promišljanje o Božjoj riječi, na traženje Božje volje i na promatranje sebe samih u svjetlu Božje riječi, kao u ogledalu. Kroz to motrenje uočavamo mrlje, nedostatke, sve ono što je loše i grešno. Stoga je korizma poziv na obraćenje. I ove e-duhovne vježbe žele biti poziv na obraćenje potaknut Božjom riječi.

Kroz ovih četrdesetak dana razmatra se prvo misno čitanje dotičnoga dana. Kao i do sada, svakoga dana, počevši od Pepelnice tj. 14. veljače, svaki polaznik prima na svoj e-mail poruku s uputama kako se pripremiti za razmatranje, s biblijskim tekstom koji će se razmatrati i sa samim razmatranjem nad tim biblijskim tekstom. Svakoga dana dobije se i poticaj da se iz pročitanoga teksta i nakon razmatranja pred Gospodina donese svoja molitva, uz ponuđene njihove molitve.

Regionalni susreti

Od prošlih e-duhovnih vježbi za došašće, novost su tzv. REGIONALNI SUSRETI u kojima e-polaznici vježbi imaju priliku susresti uživo između sebe i svojih predavača.

Ove godine, nakon prvog regionalnog susreta koji je bio u Mariji Bistrici, ovaj vikend prošao je u Međugorju, a treći će biti u Pazinu. Još jedan susret u planu je uoči svetkovine Duhova u Rijeci, na Trsatu.

Na susretu u Majčinom selu program je započeo nagovorima, zatim Svetom Misom te molitvom i klanjanjem. Najdojmljiviji trenutak su bile meditacije o rani presvetog boka Kristova i trenutci kada su vjernici mogli pružiti svoje ruke kroz crtež Isusove rane na platnu, ubaciti u njega sve ono što ih dijeli od Isusove ljubavi, a zauzvrat su dobili malu svjećicu uz riječi: „Vjera te tvoja spasila!“ Ovako to opisuje jedna sudionica: „Stavi svoju ruku u moj bok..." neprocjenjivo vrijedna dosjetka... neopisivo prelijep osjećaj u sudjelovanju.... i mala svijeća u ruci i tople riječi jednog dobrog fratra s druge strane: " Vjera te tvoja spasila." Svaka čast dragi naši fratri!

U priloženoj fotogaleriji vidjet ćete kao je to bio jedan predivan susret prepun Božje ljubavi i zajedništva.