SVETIŠTE “GOSPE OD SUZA” Ovogodišnju Devetnicu predvodit će fra Ivan Matić voditelj Kuće susreta Tabor

Ovogodišnju Devetnicu “Gospi od Suza” u istoimenom pleterničkom svetištu predvodit će fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor. Potvrdio nam je to rektor Svetišta preč.Antun Ćorković.

-On će svete mise služiti osam dana a posljednjeg dana Devetnice središnje misno slavlje predvodit će naš požeški biskup zajedno sa đakovačkim nadbiskupom Đurom Hranićem, javlja pozeskivodic.com.

Naime, ove godine se obilježava 10.obljetnica utemeljenja Đakovačko-osječke nadbiskupije pa će se ta obljetnica za našu biskupiju proslaviti u Pleternici zadnjeg dana Devetnice. Spominjao se i dolazak nuncija u RH ali to još nije potvrđeno – kazao je preč.Ćorković.

Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni ga je put iz rodnog Janjeva vodio u Zagreb, gdje otkriva svoj franjevački poziv u Redu manje braće, te 1989. godine započinje svoju franjevačku formaciju. Studirao je u Asizu, gradu sv. Franje, a nakon toga, od 1995. do 2000., živi i djeluje u Zagrebu. Njegov franjevački put obilježen je evangelizacijom mladih, studenata i radničke mladeži, pripravom katekumena za sakramente, a na poseban način radom s Franjevačkom mladeži (Frama) i Franjevačkim svjetovnim redom (OFS).

Od 2000. do 2013. boravi u Rimu u generalnoj kuriji Reda manje braće, gdje je na službi generalnog asistenta za Franjevački svjetovni red i Franjevačku mladež u svijetu. Služba je to koja mu je omogućila brojne susrete s mnogim franjevačkim zajednicama iz cijele Franjevačke obitelji širom svijeta.

Nakon povratka iz Rima, od konca svibnja 2013. pomagao je fra Zvjezdanu Liniću oko vođenja duhovnih obnova na Taboru, a od početka srpnja iste godine je i službeno namješten u Kući susreta Tabor. Nakon smrti fra Zvjezdana preuzeo je vođenje Kuće susreta Tabor. Fra Ivan Matić, među vjernicima poznatiji kao fra Johnny, sigurno je jedan od omiljenijih svećenika u Hrvatskoj

Kažimo još i kako se ove godine obilježava 65 godina od događaja u Siracusi kada je u kući obitelji Ianusso prosuzio lik Gospe.