U JUŽNOJ KOREJI ZAREĐENO 16 NOVIH SVEĆENIKA

Nadbiskup Peter Chung Soon-taek iz Seula nedavno je zaredio 16 novih svećenika i 25 novih đakona za nadbiskupiju koja će biti domaćin Svjetskog dana mladih 2027. u Južnoj Koreji.

S ovim ređenjima, broj svećenika u glavnoj južnokorejskoj nadbiskupiji ide od 969 do 985; ako 25 đakona postanu svećenici (nijedan nije prijavljen kao trajni đakon), taj bi se broj popeo na 1010.

Među 985 svećenika su kardinal Andrew Yeom Soo-jung, nadbiskup u miru Seula; sadašnji nadbiskup; i tri sadašnja pomoćna biskupa.

Kratka vijest objavljena na web stranici nadbiskupije Seoul navodi da su se ređenja održala 1. i 2. veljače u katedrali Myeongdong, a oba je predvodio Chung.

U članku se dalje objašnjava da „đakoni i svećenici koji su izabrani za kler po sakramentu svetog reda imaju zadaće naviještanja Evanđelja, podjeljivanja sakramenata i služenja Crkvi kao suradnici biskupa. Svećenik slavi svetu misu kao Kristov zastupnik.”

Od zaređenih đakona, njih 21 su završili formaciju u Nadbiskupskom sjemeništu, jedan u Redemptoris Mater sjemeništu, jedan pripada Misionarima Riječi, a dvojica su dominikanci.

U tekstu je objašnjeno da je “đakon prva razina klera u hijerarhiji Katoličke crkve i može obavljati sakramente krštenja i vjenčanja”.

Biblijska tema obreda ređenja svećenika i đakona bila je „Nevinost i čestitost neka me čuvaju; Tebe čekam, Gospodine” (Ps 25,21).

Đakon Hwang Jun-ho, koji je izabrao relevantni stih, objasnio je da “ovaj stih iz Davidova psalma sadrži molitvu osobe koja odgovara na Božji poziv i napreduje prema njemu. Kao svećenik koji je Božje oruđe, možda će biti trenutaka u životu kada lutate i posrćete zbog vanjskih i unutarnjih iskušenja i kušnji, ali odabrao sam ovaj stih s nadom da ćete ove poteškoće moći prevladati s ' nevinošću i čestitošću' i stajati pred Bogom posljednjeg dana kao pravedni svećenik koji nalikuje Isusu”, rekao je.
U Južnoj Koreji, zemlji od 52,6 milijuna stanovnika u kojoj se većina izjašnjava kao nereligiozna, katolici predstavljaju oko 11% stanovništva. Prema vatikanskoj novinskoj agenciji Fides , u zemlji ima više od 5700 svećenika i 1784 župa.
Papa Franjo posjetio je Južnu Koreju od 13. do 18. kolovoza 2014. tijekom apostolskog putovanja za šesti Azijski dan mladih.

ncregister.com/Prijevod: medjugorje-info.com

Označeno u