Zaziv za mir u Ukrajini na Veliki petak

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata predložila je da se na Veliki petak tijekom Sveopće molitve ubaci i zaziv za pogođene u ratnim područjima, osobito za one u Ukrajini, javlja nedjelja.ba.

Ovom pozivu pridružit će se i Vrhbosanska nadbiskupija te je profesor liturgike i crkvenog pjevanja na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. vlč. Ivan Rako, u dogovoru s nadbiskupom vrhbosanskim mons. Tomom Vukšićem, priredio zaziv koji se treba pjevati/moliti poslije devetog zaziva u Sveopćoj molitvi na Veliki petak:

IX.b Za pogođene u ratnim područjima svijeta

Molimo i za ljude u Ukrajini i u svim ratnim područjima svijeta; za one koji su pobjegli od terora nasilja i lišeni su svojih domova; za sve one koji riskiraju svoje živote kako bi obranili i zaštitili slabe i progonjene.

Molitva u šutnji. Zatim đakon/svećenik/biskup:

Svemogući vječni Bože, jači si od tlačitelja ovoga svijeta i iskazuješ samilost prema neznatnima i siromasima. Kao što si Izrael izbavio iz vlasti Egipta, tako spasi sve žrtve nepravde i rata u naše vrijeme. Preobrazi srca onih koji čine zlo i uspostavi mir svoj u cijelome svijetu. Po Kristu Gospodinu našemu.

Svi: Amen

Označeno u