Zbog korupcije uhićeni biskup i petorica svećenika

Papa Franjo imenovao je 21. ožujka mons. Paula Mendesa Peixotoa, nadbiskupa metropolitu Uberabe za apostolskog upravitelja „plena i ad nutum Sanctae Sedis“ biskupije Formosa u Brazilu.

Objavio je to Tiskovni ured Svete Stolice.Ovo imenovanje uslijedilo je nakon uhićenja dosadašnjeg biskupa Formose, Joséa Ronalda Ribeiroa, njegova generalnog vikara i još četvorice svećenika optuženih za korupciju i zločinačko udruživanje. Mnogi mediji prate ovaj slučaj, a papa Franjo je reagirao brzo pokazavši ponovno nultu toleranciju prema možebitnoj korupciji u Crkvi.

Korupcija i nepoštivanje nakane darovatelja?

Prema pisanju lokalnih medija, spomenuti su optuženi za krađu najmanje 600 000 dolara donacijâ vjernika i korištenja novca u druge svrhe, to jest nepoštivanja nakane darovatelja. Mjera pritvora dio je veće antikorupcijske operacije nazvane Caifas (Kajfa), što je rezultiralo uhićenjem još osam osoba u državi Goiás.

Istina će se utvrditi s pravdom i transparentnošću

Biskupska konferencija Brazila u priopćenju kojeg je predstavio generalni tajnik mons. Leonardo Steiner „izražava solidarnost sa svećenicima i vjernicima biskupije, podsjećajući biskupa da je pravda pouzdano prepuštanje Božjoj milosrdnoj volji. Istina se mora utvrditi pravednošću i transparentnošću, za dobro mjesne Crkve.“ Konačno, u priopćenju pozivaju „sve vjernike Crkve da ostanu ujedinjeni u molitvi“ i „budu pravi svjedoci Evanđelja“.

KT | Nedjelja.ba