Zlatna povelja Hrvatskog katoličkog zbora MI dodijeljena dr. fra Tomislavu Pervanu

Hrvatski katolički zbor MI dodijelio je Zlatnu povelju dr. fra Tomislavu Pervanu u znak zahvalnosti za životno djelo posvećeno istinskom svjedočenju ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, prenosi nedjelja.ba.

Riječ je o najvišem priznanju koje dodjeljuje ova katolička udruga, utemeljena 1976., a koja promiče evangelizaciju kroz kulturu i okuplja intelektualce koji javno svjedoče svoj katolički i hrvatski identitet. Tako se fra Tomislav Pervan pridružio prije nagrađenima: vlč. Jozi Mariju Tolju, utemeljitelju HKZ MI i mons. Ivanu Milovanu, porečkom i pulskom biskupu u miru. Priznanje se dodjeljuje iznimnim pojedincima koji svojim radom i zalaganjem promiču vrijednosti na liniji Zbora u vjerskom i društvenom životu.

Povelju je fra Tomislavu Pervanu uručio predsjednik HKZ MI prof. dr. sc. Božo Skoko u Međugorju. U obrazloženju ovogodišnje nagrade stoji kako fra Tomislav Pervan stvara intelektualni i duhovni kapital, koji gotovo do zadnjeg slova možemo uvrstiti u našu duhovnu baštinu. On kroz svoje knjige, komentare i analize, propovijedi i dnevna duhovna razmatranja, koja redovito objavljuje na MIportalu, kao kroz enciklopedijske minijature, duhovno obnavlja i spretno poučava. Donosi vijesti sa svjetskih teoloških učilišta, filtrira različita idejna stremljenja, a onda našoj domaćoj publici iznosi zdrav stav i razmišljanje, nadahnuto i argumentirano potkrijepljeno.

„U kulturnoj i duhovnoj zapuštenosti suvremenog relativizma fra Tomislav poput jakog idejnog stožera poziva na učvršćivanje duhovnih i intelektualnih temelja. Ne dopušta da ostanemo na marginama katoličkog svijeta i da nam samo folklor bude glavna iskaznica koja diktira kulturnu, ali i duhovnu scenu“, stoji u obrazloženju koje potpisuje prof. Skoko, kao predsjednik Zbora i njegov zamjenik Mate Krajina. Dodaju kako je Isus Krist za njega alfa i omega, jedina luka spasenja, pa zbog slave Kristove i ljudskog spasenja sveznadarski sublimira prošlo i sadašnje, a onda daje kreativne i originalne, poticajne i jake smjernice za budućnost.Njegove pisane i izgovorene riječi poput snažna izvora krenu prema svijetu, a onda se granaju u potoke – duhovne vode tekućice, koje se pri kraju njegovih razmišljanja, ponovno ujedinjuju i uviru, sjedinjuju s milenijskim duhovnim bogatstvom kojem je jedini cilj slava Božja i dostojanstvo stvorenja. Istodobno fra Tomislav godinama ustrajno i s ljubavlju ispovijeda, tješi, njeguje, usmjerava, hrabri i blago poučava, sakramentima jača i hrabri, a ljudski opominje i tješi.

Fra Tomislav Pervan rođen je 8. studenoga 1946. u Čitluku. Pučku školu pohađao je u Čitluku, a Franjevačku sjemenišnu gimnaziju u Visokom. Ispit zrelosti položio je 1964., a iste godine je odjenuo i franjevački habit. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i Franjevačkoj bogosloviji u Schwazu – Austrija. Za svećenika je zaređen u Austriji 21. studenoga 1969. Od 1970. do 1972. je kateheta i odgojitelj mladih franjevaca na Humcu. Poslijediplomski studij završava u Njemačkoj i Austriji, a doktorat iz teologije postiže 1976. na sveučilištu u Grazu. Od 1977. do 1982. bio je odgojitelj mladih franjevaca, te kateheta i kapelan na Humcu (Ljubuški). Od 1982. do 1988. vrši službu župnika u Međugorju.

U Mostar odlazi 1988. i preuzima na sebe odgovornost za formaciju i odgoj mladih franjevaca. Vikar Provincije postaje 1990. i tu službu vrši do 1994. Nakon toga (1994.) preuzima službu provincijala hercegovačkih franjevaca, koju obnaša do 2001. Vraća se u Međugorje u svibnju 2003. Od 2013. je duhovnik časnih sestara franjevki. Fra Tomislav Pervan glasoviti je ispovjednik, teolog, publicist, propovjednik i pisac. Živi i djeluje u Međugorju.

Hrvatski katolički zbor MI je, prenosi IKA, vjerničko društvo s dekretom HBK i civilna udruga. Djeluje kontinuirano od 1976. osobito razvijajući apostolat u kulturi i njegovanje pisane riječi. Četrdesetak godina Udruga je izdavala mjesečnik – List mladih „MI“, a danas vodi portal www.miportal.hr. Ima dvanaest načela podijeljenih u četiri trijade: Bog, Crkva, Domovina; euharistija Marija i Papa; autentičnost, demokratičnost i mnoštvenost; molitva, rad i rekreacija. Udruga posebno njeguje pobožnost prema Bl. Djevici Mariji po primjeru Sv. Maksimilijana Kolbea.

J.Vr.,KR/nedjelja.ba

Označeno u