Bogoslovi iz Konga posjetili Franjevački samostan u Tomislavgradu

Tko je danas bio u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu mogao je vidjeti posebne goste.

Naime, samostan, knjižnicu i muzej posjetili su bogoslovi iz Konga. Za nas, usudili bi se reći Europljane, Hercegovce, posebice Duvnjake nekako je bilo normalno da naši svećenici idu u Afriku, u Kongo i da tamo navješćuju Božju riječ. Ali, obrnutu situaciju nismo očekivali, piše Tomislavcity.

Vjerujemo da je dolazak bogoslova iz Afrike rezultat tamošnjeg misionarskog navješćivanja Božje riječi i milost Božja pa su ovi mladi ljude stigli u Europu, među nas, gdje će se školovati, postati svećenici i nastaviti širiti evanđelje među ovim narodom kojega je sve manje, a samim time manje i svećeničkih zvanja. Kada smo prije nekoliko godina slušali o crnim svećenicima iz Afrike po župama u R Hrvatskoj, činilo nam se da je to daleko od nas, no vremena se mijenjaju.

Već od ranije dvojica bogoslova iz Konga bili su među franjevcima u Visokom i Sarajevu, dok su ostali tek pristigli. Njihov voditelj je fra Ivan Nuić. Svi zajedno će nakon obilaska hercegovačkih župa otići u Zagreb gdje će posebna pozornost biti dana njihovom usavršavanju hrvatskog jezika. Svaka franjevačka zajednica trebala bi primiti po dvojicu bogoslova iz Afrike.

I da, vrijedi napomenuti da su bogoslovi oduševljeni viđenim. Rado su se slikali pred našom najpoznatijom slikom “Isus prijatelj malenih” hrvatskog slikara Vlahe Bukovca, bili su zadivljeni bogatstvom knjižničkog fonda i knjigama dobijenim na poklon, a posebno ih je oduševio posjet muzeju i pregled jedinstvene afričke zbirke Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” u Tomislavgradu. Ona je i pokazatelj da su ovdje kao svoji na svome i naravno, dobrodošli.

Više fotografija pogledajte O V D J E