Emotivne poruke svećenika iz Bugojna: Ostajte ovdje i ne prodajite zemlju natopljenu krvlju predaka

Ovaj je spomenik sagrađen zahvaljujući našem zajedništvu. Njegova gradnja naš je dug prema pretcima koji su svojom krvlju natopili ovu našu zemlju. Imajmo to uvijek na umu i ne prodajimo zemlju u ovom našem prelijepom kraju“, poručio je kandijski župnik vlč. Tadija Ivoš.

"Ostajte ovdje i ne prodajite zemlju natopljenu krvlju predaka", poručio je danas u Bugojnu katolički svećenik, župnik u Kandiji, vlč. Tadija Ivoš, piše Dnevnik.ba.

U bugojanskom naselju Kandija danas je svečano otkriven i blagoslovljen spomenik poginulim Hrvatima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Spomenik je izgrađen na inicijativu Koordinacije udruga HVO-a Bugojno, a financiran sredstvima koja su osigurali hrvatski dužnosnici u Središnjoj Bosni.

Novoizgrađeni spomenik u Kandiji blagoslovio je mjesni župnik vlč. Tadija Ivoš.

„Ovaj je spomenik sagrađen zahvaljujući našem zajedništvu. Njegova gradnja naš je dug prema pretcima koji su svojom krvlju natopili ovu našu zemlju. Imajmo to uvijek na umu i ne prodajimo zemlju u ovom našem prelijepom kraju“, poručio je kandijski župnik vlč. Tadija Ivoš.

Spomenik su svečano otkrili Marinko Čavara, predsjednik FBiH i Miroslav Zelić, predstavnik Koordinacije udruga HVO-a HB Bugojno.

"Sva mjesta stradanja ljudi koji su dali najviše što su imali, a to je život, iz ljubavi prema svom domu, domovini i narodu, zaslužuju da ih obilježimo spomenicima, koji će podsjećati na njihovu žrtvu, hrabrost i doprinos u tome da bi mi bili u miru", kazao je Čavara.

Zelić je, pak, naglasio kako se ovim spomenikom stadalima odaje počast i dokazuje kako nisu zaboravljeni.

"Na ovaj način, mi se sjećamo svih onih koji su tragično stradali u proteklim ratovima, i poručujemo da želimo da se ovo nikada nikome i nigdje ne ponovi. Stradalima odajemo počast i kažemo da nisu zaboravljeni, i da nisu uzalud dali svoje živote", kazao je Zelić.