Fratri novaci izgradili impresivne jaslice na Humcu

Prema katoličkom vjerovanju, Isus Krist je rođen u izraelskom selu Betlehem, u neuglednim jaslicama. 

Od 1223. godine, kada je sveti Franjo postavio prvi prizor jaslica sa prikazom svete porodice, životinja i sveta tri kralja, postao je neizostavan dio božićnih dekoracija. A, jedne od najvećih i najljepših u Hercegovini kreirali su, po uzoru na svog osnivača, franjevci u samostanu na Humcu, pored Ljubuškog, piše grude-online.info.

Fratri novaci, njih četvorica, provode dane u molitvi, radu i izolaciji uz svoga mentora fra Stanka. Božić dočekuju daleko od svojih najbližih, ali maštu i razigranost iz dječačkih dana kada su sudjelovali u izradi jaslica u obiteljskim domovima prenijeli su i na jaslice koje izazivaju divljenje vjernika u franjevačkoj crkvi na Humcu.

“Životopisac sv. Franje Toma Čelanski napisao je kako se narod radovao kada je ugledao jaslice jer su bile nešto novo i ja mogu primijetiti kako narod kada dolazi ovdje na misu baš radosno stoji pred djetetom Isusom. Isto tako, Toma Čelanski pise kako je Greccio postao novi Betlehem, a ja mislim da je naš brežuljak Humac ovih dana novi Betlehem”, kazao je za bhrt Fra Danijel Milićević, fratarski novak u Franjevačkom samostanu Humac.

Izrada jaslica, koje su od prirodnih materijala autentičnih za područje Hercegovine, trajala je više dana. Fratri su skupljali mahovinu i kamen, a samo postavljanje trajalo je duže od dva dana. Svaki od kreatora ima neki svoj omiljeni detalj.

“Ima puno detalja sad ne mogu neki najdraži, ali ja sam stavio onoga konja koji trči kroz selo tako da mi je to nekako najdraže”, dodao je Fra Luka Bešlić, fratarski novak u Franjevačkom samostanu Humac.Fratri nam objašnjavaju kako nijedne godine jaslice ne smiju biti iste. Ovogodišnje su posebne po tome što u štalici, u kojoj je Isus rođen, stoji ogledalo u kojem se svaki vjernik može vidjeti kao dio svete obitelji, dok u isto vrijeme upozorava na problematičnost ljudskog ega.

“Ja dam neki kostur jer imam iskustvo, ali mladi čovjek ima ideje, zaigranost, ljepotu i kad se spoji iskustvo i mladost i ljubav prema jaslicama, vjera da to činimo Isusu i ljudima, posebno maloj djeci kada dođu, jer u konačnici svi smo djeca pred jaslicama”, kazao je Fra Stanko Mabić, odgojitelj novaka u Franjevačkom samostanu Humac.

U doba sveopće komercijalizacije Božića, fratri poručuju kako nakiti, darovi, šarenilo i svečani ručkovi nisu loši sami po sebi jer se i na taj način šalju poruke radosti i mira u svijet, ali upozoravaju vjernike da nikada ne izgube duhovnu dimenziju ovoga blagdana.

Označeno u