Gdje je danas djevojčica u plavom kaputiću?

Šestogodišnja Željka Jurić Mitrović svjedočila je najokrutnijim ratnim užasima o kojima je progovorila kroz pjesme u knjizi 'Moja dolina suza'.

Zahvaljujući fotografiji snimljenoj 19. studenoga 1991. kada je u koloni napuštala Vukovar, Željka Jurić Mitrović, kao 'djevojčica u plavom kaputiću', postala je simbol stradanja djece, simbol rata i svih strašnih događaja na vukovarskom području.

Tada šestogodišnja djevojčica svjedočila je najokrutnijim ratnim užasima o kojima je progovorila kroz pjesme u knjizi 'Moja dolina suza'.

Bloger Kenguur, također Vukovarac, piše na svom blogu: Sjedila je preko puta mene, u mom omiljenom vukovarskom kafiću, pila kavicu i mirno razgovarala o novoj knjizi poezije koju je upravo napisala. Pomogao sam joj u grafičkoj izradi omota knjige pa mi je zahvalila i donijela jedan primjerak s posvetom. Simpatična mlada žena, sada majka i supruga, gledala me je u oči dok smo razgovarali. Tada sam u njezinim očima vidio tragove prošlosti…Djeca su u Vukovaru te godine brzo odrastala. Odrasla je i Željka Mitrović Jurić, udala se i rodila prekrasnu kćerkicu koja danas izgleda skoro isto kao i ona te užasne 1991. godine. Djevojčica u plavom kaputiću, postala je žena sa sjetom u očima u kojima se ocrtavaju godine prošlosti, događaji koji se ne zaboravljaju i tužne uspomene.

Ostatak posta pročitajte na Kenguur blogu.