Hrvatska proglašena najboljom reprezentacijom na Euru

Ugledni britanski dnevni list Guardian proglasio je Hrvatsku najboljom reprezentacijom na Europskom prvenstvu nakon završetka grupne faze natjecanja, a isto je učinio i najpoznatiji sportski dnevnik na svijetu, francuski L’Equipe.

U izboru francuskih novinara Čačić je proglašen najboljim izbornikom, a u idealnih 11 nakon prvoga kruga Eura su dvojica Hrvata – Modrić i Perišić.

Pobjeda protiv branitelja naslova Španjolske (2-1) i osvajanje prvoga mjesta u skupini D lansirali su Hrvatsku na prvo mjesto Guardianova power rankingsa. Poslije dva kola izabranici Ante Čačića bili su na petom mjestu, a uoči osmine finala iza sebe su ostavili Njemačku, Italiju, Španjolsku i Francusku, prenosi Net.hr.

‘I bez Modrića su sila’

“Najvažnija stvar iz pobjede protiv Španjolske je činjenica da su i bez Luke Modrića ostali sila na koju treba računati. Učinak im je trebao biti stopostotan da nije bilo onoga bizarnoga pada protiv Češke – doista, razorni elementi među njihovim navijačima snose jednaku krivnju kao i igrači. Na temelju onoga čemu smo dosad svjedočili, nazivati ih pritajenim favoritima bilo bi podcjenjivanje, pogotovo sada kada im je put u nokaut-fazi lakši nakon što su završili ispred branitelja naslova. I dok su im Modrić i Ivan Rakitić najveće zvijezde, Ivan Perišić je vjerojatno njihov najbolji igrač. U obrani su čvrsti, a i Mario Mandžukić bi mogao dati svoj obol u napadu”, stoji u objašnjenju Guardiana.
Na drugom mjestu je Njemačka za koju Guardianovi stručnjaci navode da je bila izvanredna u prvom poluvremenu protiv Sjeverne Irske. Italija je pala s drugoga na treće mjesto zbog poraza od Irske koji ipak treba uzeti s rezervom budući da je Conteova momčad igrala u ‘šarenom’ sastavu i s upitnim stavom budući da je već ranije osigurala prvo mjesto u skupini.

Španjolska je nakon poraza od Hrvatske pala s vrha na četvrto mjesto, a autori stavljaju upitnike iznad forme njezina vratara Davida de Gee. Top 5 zatvaraju domaćini Francuzi koji su nazadovali za dva mjesta nakon remija protiv Švicarske. U analizi se navodi kako je vidljivo da bez Dimitrija Payeta francuskom napadu nedostaje iskre, piše Net.hr.

Hrvati prvi i u izboru cijenjenog L’Equipea

Istodobno i ugledni francuski dnevni list L’Equipe također je odao veliko priznanje hrvatskoj reprezentaciji nakon završene grupne faze Europskoga prvenstva. Osim što su Luka Modrić i Ivan Perišić u njihovoj idealnoj momčadi, Vatreni su izabrani za najbolju reprezentaciju dosadašnjega dijela natjecanja. Također, Perišić je najbolje ocijenjeni igrač, dok je Ante Čačić najbolji među izbornicima.

Guardianov Power Rankings nakon grupne faze Eura:

1. Hrvatska
2. Njemačka
3. Italija
4. Španjolska
5. Francuska
6. Poljska
7. Belgija
8. Wales
9. Mađarska
10. Engleska
11. Portugal
12. Švicarska
13. Island
14. Slovačka
15. Irska
16. Sjeverna Irska
17. Albanija
18. Turska
19. Švedska
20. Rumunjska
21. Austrija
22. Češka
23. Ukrajina
24. Rusija

Označeno u